tiistai 18. elokuuta 2015

Sisäkissat tapaturmissa: tulipalo

Suomen kaupungeissa kissoja pidetään yleisesti enemmän sisäkissoina kuin maaseudulla. Sisätiloissa asusteleviin kissoihin kohdistuu suljetun tilan aiheuttama erityinen onnettomuuksien uhka. 

Tutkielmasta "Kissat Suomen kaupungeissa": 
"Sisäkissoilla ja ulkoilutettavilla sisäkissoilla on myös erityinen uhka liittyen suljetussa tilassa asumiseen: onnettomuudet. Omistaja ei ole aina paikalla asunnossa tarkkailemassa sisäkissoja ja näiden elinympäristöä, jolloin onnettomuuden sattuessa kissat ovat loukussa asunnon sisällä yleensä ilman pakomahdollisuutta. Tällaisessa tilanteessa omistaja ei ole pelastamassa sisälle lukittua kissaa - kissa ei myöskään pysty pakenemaan ja pelastamaan itse itseään."

Kaupungeissa myös tiheä asutus voi lisätä onnettomuuksien riskiä: yksi ihminen voi aiheuttaa onnettomuuden, joka vaikuttaa myös lähellä asuviin ihmisiin ja heidän lemmikkeihinsä. Maaseudulla taas hajanaisempi asutus ja omakotitalojen dominanssi luo turvaa juuri toisten ihmisten aiheuttamilta onnettomuuksilta.


Nyt haluan kertoa oman kokemukseni onnettomuudesta, jossa myös Aliisa ja Ninni olivat mukana. Noin puolitoista vuotta sitten asuin kerrostaloasunnossa ja tein tammikuussa yhtenä iltana/yönä kymmenen aikoihin vielä koulutöitä koneella omassa kotonani. Tapitin siinä tietokoneen näyttöä ja rupesin sitten pikkuhiljaa haistamaan palaneen käryä. Hetken päästä kurkkasin keittiöön (en siis itse kokannut mitään) ja keittiöön tuprusi savua ilmastointiputken kautta - mitä ihmettä täällä tapahtuu. Hetken pällisteltyäni soitin hätänumeroon ja huomasin tilanteen vakavuuden vasta puhuessani puhelimeen - alle minuutin aikana koko keittiö oli ehtinyt täyttyä paksusta savusta. Sitten iski hervoton paniikki: KISSAT ÄKKIÄ KOPPEIHIN JA HETI ULOS. Samalla kun hätäpuhelu oli edelleen auki, syöksyin vaatehuoneeseen hakemaan kissojen kantobokseja. Vaatehuoneessa oli myös ilmastointiventtiili ja vaatehuone oli aivan täynnä paksua savua - luojan kiitos mulla oli kopat tosi helposti otettavissa, joten vetäsin ne nopeasti ulos vaatehuoneesta ja löin oven kiinni. Muistan että sain Aliisan heti kiinni, koppiin ja ulos asunnosta, mutta Ninni juoksi pakoon savua täynnä olleeseen keittiöön. Kun kyyristyneenä juoksin keittiöön, Ninni ampaisi sängyn alle. Ninni meni tottakai sängyn kauimmaiseen nurkkaan, jolloin jouduin siirtämään sänkyä, että sain Ninnin otettua kiinni. Laitoin Ninnin koppaan ja ulos asunnosta rappukäytävään. Sitten otin itselleni vielä mukaan talvitakin, avaimet ja puhelimen. Olohuone ja vessa olivat täynnä savua. Ampaisin itse rappukäytävään ja löin ulko-oven kiinni, ettei savua pääse käytävään.

Hätäpuhelu oli edelleen auki ja menin rappuset alas, jätin kissat aulaan lämpimään ja kävin kurkkaamassa ulkona oman asuntoni alapuoleisen asunnon ikkunoihin - asunto oli ilmiliekeissä, ja lieskat löivät ikkunaan. Otin kissat pois aulasta ja vein Aliisan ja Ninnin viereiseen rappuun lämpimään. Pakkasta oli kuitenkin se reipas 15 astetta. Hätäpuhelu lopetettiin tässä vaiheessa, kun palokunta saapui kohteeseen.

Katsoin ulkona toivottomana tilannetta - en nähnyt oman asuntoni ikkunoista enää lainkaan sisään, savu oli sumentanut koko asunnon. Jälkeenpäin summasin, että siinä meni tosiaan vain vajaa viitisen minuuttia, kun savu oli pimentänyt mun koko asunnon. Entä jos olisinkin mennyt leffaan niinkuin alunperin olin suunnitellut? Silloin olisivat kissat saattaneet olla kotona hengettöminä. Kauhistuttava ajatus.


Äitini tuli tunnin rapussa oleskelun jälkeen hakemaan meidät evakkoon heidän kotiinsa. Olin itse niin järkyttynyt tapahtuneesta, etten uskaltanut lähteä ajamaan jäiselle ja pimeälle tielle. Ensimmäisenä käytiin koko porukka pesulla, etenkin Ninni haisi tosi pahasti savulta - Ninni juoksi mua pakoon sinne savua täynnä olleeseen keittiöön. Soittelin seuraavana päivänä myös eläinlääkäriin josko kissat pitäisi kuitenkin tarkistaa savun vuoksi, mutta he käskivät nyt vain seurailla kissoja ja sanoivat että jos kissat käyttäytyvät normaalisti, hätää ei ole. Eikä siinä mitään, kissat olivat aivan normaaleja eikä mitään oireita koskaan tullut (huh).


Haluan tällä tekstilläni viestittää kaikille, että onnettomuuksia tapahtuu ja niitä kannattaa ennakoida niin hyvin kuin mahdollista. Varsinkin kissataloudessa olisi saattanut ottaa ohraleipä, jos boksit olisivat olleet alakerran varastotiloissa. Tämän tapauksen takia säilytän boksit aina asunnossa, helposti otettavissa ja lähellä ulko-ovea.


Varaudu tulipaloon!
- Palovaroitin toiminnassa ja kiinni katossa (isommassa asunnossa useampia)
- Sammutuspeite käden ulottuvilla
- Kuljetuskopat nopeasti saatavissa
- Ulko-ovessa tarra/kyltti, missä ilmaistaan asunnossa olevan kissoja ja mielellään myös kissojen lukumäärä on kerrottu -> näin palomiehet osaavat etsiä ja pelastaa kissat
- Sammuta/poista hellan sulake ollessasi pois kotoa
- Vakuutus on hyvä olla olemassa

- Tulipalotilanteessa ole rauhallinen, mutta kuitenkin ripeä
- Lähesty kissoja rauhallisesti, älä panikoiden

Tulipalotilanteessa ovessani olleen "asunnossa lemmikkieläimiä" -tarran merkitys ilmeni konkreettisesti: palomiehet etsivät asunnostani lemmikkieläimiä, kun astuivat sisään ensimmäisen kerran. En ollut saanut vielä mahdollisuutta kertoa, että lemmikit on jo evakuoitu minun toimestani. Ainakin kolme eri palomiestä kysyi minulta, ovatko asunnossa olevat lemmikit turvassa. Tästä mulle on tullut jo hieman huojentuneempi olo, koska nyt voin luottaa siihen, että palomiehet tosiaan etsivät lemmikkieläimiä jos itse en ole sitä tekemässä.


Turussa tällaisia oveen laitettavia tarroja saa tällä hetkellä ainakin Turun Eläinsuojeluyhdistyksestä ja Ravattulan Mustista ja Mirristä. Tämän tapaisia tarroja saattaisi löytyä myös oman paikkakunnan/alueen palolaitoksilla. Ja kai jonkinlaisen informaatioläpyskän pystyy itsekin askartelemaan oveen paremman puutteessa. Tarra kannattaa sijoittaa ulko-oveen postiluukun läheisyyteen - käsittääkseni mieluummin alemmas oveen kuin esimerkiksi seisovan ihmisen silmänkorkeudelle, koska palomiehet saattavat joutua savusukeltamaan rappuun, jolloin alemmas oveen sijoitetun lätkän huomaisi helpommin myös esimerkiksi ryömiessä tai kyyristyneenä. Ainakin siis kerrostalo-asunnoissa, missä rappu voi täyttyä savusta.

16 kommenttia:

  1. Vaikkakin tarinasi on kauhistuttava, on hyvä, että kaikki päättyi hyvin. Mekin säilytämme bokseja sisätiloissa (ei meillä toisaalta muuta säilytyspaikkaa olekaan). Toivottavasti ei ikinä tarvitse tuommoisen asian edessä viskata kissoja bokseihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, loppu hyvin - kaikki hyvin! :) Toivotaan todella, en kyllä halua kenenkään joutuvan vastaavaan tilanteeseen!

      Poista
  2. Ei ois pitäny lukee tätä postausta, sillä pelkään tulipalon syttymistä todella paljon ja pelkkä tekstin lukeminen aiheutti ahdistusta. Omasta asunnostahan pystyy huolehtimaan ottamalla mm. ne sulakkeet pois, mutta eihän siitä naapurista koskaan tiiä! :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ei ollut tarkotus saattaa ketään paniikkiin tällä tekstillä! :( Sehän se just onkin vaikeeta kun ei koskaan tiedä miten naapurit ovat ajatelleet esim. juuri paloturvallisuutta... Itellä oli hirvee kynnys muuttaa takasin kerrostaloon, asuin vähän yli vuoden pienkerrostalossa pohjakerroksessa, mikä helpotti pelkoa hieman. Mutta eipä me itse voida juuri mitään muuta tehdä kuin varautua, jos jotakin sattuu. Yksi mitä oon ite miettinyt, on ihan live-kameroiden asentamista kotiin, niin pystyy vähän näkemään mitä täällä tapahtuu jos on töissäkin sen 8 tuntia.

      Poista
    2. Mä oon miettinyt kans livekameroita, mutta sitten oon ajatellu että mitä jos ne räjähtää ja saa aikaan tulipalon. Meillä ei myöskään pidetään mitään töpseleitä seinässä jos kukaan ei ole kotona, ihan varmuuden vuoksi. Mä oon vähän ylivarovainen näiden juttujen kanssa. :D

      Poista
    3. Nii joo, sehän vaara siinäkin on! :D Mutta mun mielipide on, että koskaan ei kyllä voi olla liian varovainen, mieluummin kannattaa pelata varman päälle! :D Mäkin alan kyllä repimään aktiivisemmin johtoja irti seinästä kun lähen pois kotoa...

      Poista
  3. Hui kamala! Onneksi selvisitte kaikki kolme pelkällä säikähdyksellä (ja varmaan irtaimiston savustumisella). Tommonen tarra pitänee kyllä hankkia tai askarrella oveen. Oot kyllä ollut tosi sankari, kun oot hoitanut tilanteen noin mallikkaasti, vaikka varmasti on pelottanut ihan kauheesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä onneksi! Tavarathan mulla meni kaikki kangastavaroita lukuunottamatta, mutta se on onneksi vain materiaa. :) Jokin informaatioläpyskä lemmikkieläimistä on tosiaan hyvä olla ovessa, että ne palomiehet ymmärtää silloin ripeästi etsiä eläimet turvaan! Oon itekin välillä ihmetelly, että miten oon kyennyt olemaan noin ripeä, koska mulla on pikemminkin aina tapana jäädä pyörimään ympyrää. :D

      Poista
  4. Huh, pelottavaa! Onneksi pääsitte kaikki ehjinä ulos asunnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, onneksi ei kenellekkään sattunut mitään!

      Poista
  5. Hui kamala! Tutulla oli kerran käynyt tapaus jossa kylppärissä pesukone oli syttynyt palamaan - tietysti juuri silloin kun kissat olivat sinne suljettuna parvekerempan tms vuoksi. Kaikkien onneksi remppamies oli juuri silloin sattunut olemaan paikalla ja huomaavan että kylppärin oven raoista tupruaa savua. Kissat selvisivät muistaakseni ilman suuria vahinkoja, olisivatkohan kuitenkin eläinlääkärillä käyneet pyörähtämässä.

    Haluaisin meillekin oveen lapun jossa lukisi myös montako lemmikkiä talossa on - mutta minkäs teet kun oven ulkopuolelle sitä en halua turvallisuussyistä laittaa ja väliovea ei ole. Joten saa kelvata pelkkä "huoneistossa kotieläimiä"-tarra.

    Kiva blogi! Muistan joskus kerran aikaisemminkin eksyneeni blogiisi, nyt eksyin kertaalleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua! Täytyy kyllä itekin ottaa isoimmat kodinkoneet aina pois seinästä, kun en ite oo paikalla. Hui! Onneksi kissat selvisivät tilanteesta! Mullakaan ei ole väliovea, mutta koska meillä on rapun ovet aina lukossa ja kuitenkin (toivottavasti) semifiksua porukkaa asuttamassa tätä rappua, niin laitoin kissojen lukumäärällä varustetun lapun ulko-oveen. Jos asuisin yhtään huonommalla alueella, niin en välttisti itekään ulko-oveen uskaltaisi laittaa tarraa. Mutta kyllä se "huoneistossa kotieläimiä" -tarrakin ajaa palomiehet etsimään niitä lemmikkieläimiä! :)

      Haha, kiitos! :D ;)

      Poista
  6. Tulipalo on minunkin pahin pelkoni ollut sen jälkeen, kun kissan hankin. Ne ovat kyllä aivan kamalia luettavia, kuinka perheen lemmikit ovat kuolleet tulipalossa... Meidän kisuli menee ihan paniikkiin palohälyttimen äänestä (jouduttu kokeilemaan pari kertaa, kun patteria testattu), saati sitten, kun haistaa savua (mikä on tietääkseni kaikille eläimille luontaista?). Sen kun keksisi, miten opettaa kissa toimimaan tulipalon sattuessa. Olen joskus jopa harkinnut hankkivani asuntooni kameran, jonka kautta voisin seurata kissan touhuja sen ollessa yksin, ja siten voisi huomata myös savun/tulen ja soittaa hätänumeroon nopeammin kuin luultavasti naapurit tekisivät.
    Onneksi te selvisitte säikähdyksellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ne on kyllä ihan jäätäviä juttuja, ja sitten kun vielä ajattelee, ettei sillä lemmikillä ole oikeasti sitä pakomahdollisuutta. :( Uskoisin että monet eläimet menee paniikkiin sekä hälyttimestä että savusta - siinä se onkin huono toisaalta kun kissat pyrkivät vetäytymään piiloon (kun ei ole pakotietä) jonnekin asunnon kauimmaiseen nurkkaan, mihin ei välttämättä aina tajuta kurkata palotilanteessa.

      Kamera ei ole ollenkaan huono idea, oon itse ajatellut ihan samaa! Elisaltahan saa Elisa vahti live-kameroita, joilla pystyy kännykän kautta seurailemaan tilannetta kotona. Meerän äiskällä on sellainen hänen kotonaan ja on ollut kyllä toimiva ratkaisu! Samalla pystyy tekemään empiiristä tutkimusta omien kissojen käyttäytymisestä silloin kuin omistaja on poissa kotoa! :D ;)

      Poista
  7. Tulipalo on minulle pahin painajainen asunnon uhkiin liittyen ja kamalaa, että jouduitte sen kokemaan! :( Onneksi olit kotona, huomasit nopsaan tilanteen ja reagoit siihen fiksusti!

    Minulla on yksi kantokoppa kisujen nukkumapaikkana eteisessä, mutta havahduin tässä yksi päivä ajattelemaan miten tosiaan toimia tulipalon sattuessa ja tajusin, että on huono idea säilyttää toista kantokoppaa ja molempien koppien ovia toisella puolen asuntoa vaatekaapissa. Nyt kantokoppa ja ovet on siirrettynä eteisen kaappiin. Oli myös todella huojentavaa tajuta hellan sulakkeen olevan erillinen (ettei esim. kytköksissä jääkaappiin), sillä aina pelottaa, että riehuvat kissat vahingossa laittavat hellan päälle. Näin oli käynyt ystäväni vanhemmille, mutta onneksi hellassa oli ollut lapsilukko. Olen kuitenkin aina ollut todella varovainen sen kanssa, etten säilytä mitään hellan päällä, mutta pakostakin niille ajautuu mm. irtokarvoja. Taidan tästedes tehdä niin, että pidän hellan sulakkeen irti silloin kun hellalle tai astiakoneelle ei ole käyttöä. Kaikista varmin niin.

    Ainut mihin valitettavasti ei sen kummemmin voi varautua on terraariot. Välillä kuulee niitä kauhujuttuja kun lämpömatto tai vastaava on alkanut kipinöimään itsekseen. Niihin ei voi vaikuttaa, sillä ne ovat liskojen hyvinvoinnin kannalta oleellisia olla päällä silloinkin kun ketään ei ole kotona valvomassa. Pitää vain toivoa, ettei koskaan tule ongelmia asian suhteen. :/

    Ps. Vähän kevyempiin tunnelmiin: tosi kaunis teidän uusi banneri ja muutkin ulkoasumuutokset! :) Muutokset näyttävät olevan käynnissä tosi useassa blogissa, nolottaa kun itse on suunnitellut muutoksia jo yli vuoden, muttei ole saanut aikaiseksi toteuttaa ja täällä muut vaan ahkeroi ulkoasujen kanssa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nuo kopat kannattaa kyllä olla jossain samassa paikassa ja nopeasti otettavissa! Mullakin on omat kolme koppaa kaikki koottuna ja toimintavalmiudessa eteisen kaapissa. Tosi hyvä että saa hellan sulakkeen kytkettyä pois päältä! Nykyään on onneksi tosi hyvin eroteltu sulakkeet eri kodinkoneiden välillä ja uudemmissa asunnoissa vielä asennettu niin että voi vain painaista sulakkeen pois päältä, eikä tarvitse alkaa irrottelemaan koko sulaketta irti hylsystä kuten vähän vanhemmissa asunnoissa! :)

      Auts, terraariot on kyllä lämmitysmattoineen pahat. :( mutta uskoisin että niiden valmistuksessa toivon mukaan kiinnitetään erityistä huomiota kytkentöjen turvallisuuteen, koska ne yleensä sijoitetaan sinne terraarioon ihan vakioelementiksi. Mutta koska ihmiset on ihmisiä, toki niidenkin kanssa varmaan voi sattua lipsuksia. Toivotaan ettei koskaan tule sulle vastaan ongelmia niiden kanssa!

      Haha, kiitos! Mullakin on ollut nyt jo pitemmän hetken mielessä tehdä ulkoasumuutokset blogiin, kun aikaisemmat oli sellaisia nopeita hutaisuja ja kokeiluita, niin nyt kerrankin yritin suunnitella yhtenäisen, selkeän ja loogisen ulkoasun. :D hyvä jos se toimii muidenkin silmään hyvin! No mutta sä toteutat muutokset sitten kun sulla on hyvää aikaa, eihän se ulkoasu blogissa ole se oleellisin kuitenkaan! ;) Ja kyllä sulla on mun mielestä ihan selkeä ja hyvä pohja nytkin! :)

      Poista