maanantai 28. syyskuuta 2015

Mitä meille kuuluu?



Ensinnäkin, Kikillä ja Aliisalla oli hiljattain syntymäpäivät - Kiki täytti 1 vuotta ja Aliisa täytti 2 vuotta!


Kikillä alkoi myös kiimailu noin kuukausi takaperin. Kikillähän on siis tarkoitus teettää pennut - ilmeisesti sulho on jo valittu ja aikataulutkin varmaan pikkuhiljaa kasassa!


Muuten meillä onkin mennyt sitten vähän vinksin vonksin. Surkeiden sattumusten sarjan ensimmäinen osa alkoi kesäkuussa, kun Martta ja Helmi majoittuivat meille. Erehdyin tuolloin ostamaan Royal Caninin märkäruokaa muutamia pusseja, kun Martta tykkää niin kovasti paloista kastikkeessa. Noh, Aliisapas saikin sitten Royalista allergisen reaktion ja Aliisalta lähti karvat toisesta korvasta ja otsaan ilmestyi avohaava, joka ei ottanut parantuakseen - nice. Lopetettiin Royal ja haava parani tosi nopeasti eikä ongelmia Royalin tiimoilta enää ollut (koska en enää käytä Royalia :D). Korvakarvat eivät kylläkään kasvaneet takaisin kuin vasta nyt hiljattain.


Aliisalla on nyt muutenkin saanut reaktion mm. Bozitan ja Schesirin kana-omena märkäruoasta. Molemmilla kerroilla karvat ovat tippuneet toisesta poskesta. Ollaan sitten yritetty siirtyä vähän enemmän raakaruokaan, josko silloin saataisiin pidettyä reaktiot paremmin kurissa.





Huomasin yhtenä päivänä noin kuukausi takaperin, että kaikille kissoille oli ilmestynyt outoja karva-/ihomuutoksia; Ninnillä oli ohimolla pyöreähkö ihottuma, Aliisalla edelleen karvaton korva ja punoittavia kohtia vatsassa sekä Kikillä hyvin minimaalinen punoittava laikku ohimolla. Mieleeni juolahti heti yksi asia: sieni. Minulla, the himosiivoojalla, tämä sienipelko on jotain aivan järkyttävää. Mulle iski aivan hervoton paniikki ja ahdistus - rupesin kaivamaan tietoa sienestä kaikkialta ja soitin varmaan kaikille tuntemilleni kissaihmisille josko saisin käsiini kokemuksia tai muuta tiedonmurusta. Varasin heti ajan Univettiin iholääkärille, jotta saisin jonkinlaista kuvaa mikä kissoilla oikein on.


Pääsin sitten kolmen päivän sisään eläinlääkärille ja hän ei uskonut kyseessä olevan sieni. Otettiin kuitenkin sieninäytteet ja laitettiin se 6 viikon odottelun pyörä pyörimään. Eläinlääkäri sanoi, että mitä kauemmin sieniviljelyn tuloksessa kestää tulla, sitä varmemmin tulos on negatiivinen. Koska kissat ovat olleet nyt aika paljon parvekkeella, eläinlääkäri uskoi ihomuutosten syyn olevan ennemminkin esimerkiksi hyttysen purema tai jokin vastaava, ja uskoi oireiden katoavan itsestään.


Tämän jälkeen päätin testata lääkärin esittämää hypoteesia hyönteisten puremista. En päästänyt kissoja parvekkeelle enää lainkaan ja kaikki oireet katosivat alle viikossa. Päästin sitten kissat taas muutamaksi päiväksi oleilemaan parvekkeelle ja kappas, Aliisalle oli tullut taas samanlaista ihomuutosta vatsaan kuin aikaisemmin. Nyt tunsin selvästi, että vatsassa oli punaisia näppyjä, jotka olivat ilmeisesti mäkäräisen puremia. Aikaisemmin huomasin punaisuuden varmaankin vasta siinä vaiheessa, kun näppylät olivat jo laskeneet ja alue lähtenyt paranemaan. Nämä puremat ovat nyt jo kadonneet Aliisan vatsasta.

Sieniviljelyä on nyt tehty 4 viikkoa, eikä tuloksia ole toistaiseksi kuulunut.


Noniin, sitten päästään sarjan seuraavaan osaan! Kikillä alkoi tosiaan kiima samoihin aikoihin kun sienipelko ilmaantui ja kävimme eläinlääkärissä. Kiki ei ole aikaisemmin oksennellut lainkaan, mutta muutamia päiviä lääkärikäynnin ja ensimmäisen kiiman jälkeen Kiki alkoi oksentelemaan. Aluksi liitin oksentelun kiiman aiheuttamaan vähentyneeseen ruokahaluun ja tyhjään vatsaan (jota kontrolloin antamalla säännöllisesti maistuvaa märkäruokaa/raakaruokaa), mutta sitten Kiki alkoi oksentelemaan pelkkää mahanestettä kerran päivässä ruoan vaikutuksesta riippumatta - what. Samoin Aliisalla ja Ninnillä menivät vatsat sekaisin - what. Aliisan ja Ninnin vatsat sain kuntoon Attapectiinillä, mutta Kikin oksentelu meni mysteeriksi. Kikin kakka on kuitenkin tosi hyvän näköistä, eli oksennuksen aiheuttaja oli luultavimmin mahalaukku-ruokatorvi -akselilla.


Kikille aloitettiin nyt Antepsin mahansuojalääke. Eläinlääkäri epäili Kikin oksentelun johtuvan nyt jostakin ärsytystilasta ruokatorvessa tai vatsalaukussa. Lueskelin jostain, että stressi tai vatsan tyhjyys voisivat aiheuttaa mahahappojen tuotannon lisääntymistä, mikä voi ärsyttää vatsaa ja ruokatorvea. Stressin ehkäisemiseksi ja ruokahalun lisäämiseksi aloitettiin Kikille myös e-pillerit nyt hetkeksi ennen astutusta. Kikin kiimailu on kuitenkin aika raskasta, viimeisin kiima kesti seitsemän päivää ja taukoa oli vain neljä päivää. Olen tietoinen e-pillereiden tuomista riskeistä, mutta Kikin oksentelu, tehokas kiimailu ja ruokahaluttomuus eivät tosiaan ole kovin ruusuisia vaihtoehtoja. Mielestäni kaikista optimaalisin vaihtoehto olisi, että pennut tehtäisiin mahdollisimman nopeasti kiimailun alettua - silloin voidaan mahdollisuuksien mukaan välttää e-pillerit sekä saadaan pienennettyä kaikkia lisääntymiselimiin liityviä riskejä (märkäkohtu, nisäkasvaimet, tulehdukset, kystat...). Itse olin alunperin e-pillereitä vastaan, mutta nyt oli pakko taipua.


Olen antanut Kikille Antepsinia nyt lauantaista saakka 1/4 tablettia kaksi kertaa päivässä - Kiki ei ole enää oksentanut! Jatkan kuuria ainakin keskiviikolle saakka ja katson, oksentaako Kiki kuurin jälkeen.

Yksi, mitä mietin Kikin mahan/ruokatorven ärsyttäjäksi on myös sienihysteriassa käyttämäni Erisan Oxy+ -desinfiointiaine - kyllä, sienipelko hairahdutti minut. :( Olin yhteydessä Kiiltoon ennen tämän desinfiointiaineen käyttöönottoa, ja kerroin heille tilanteestani. Kiillolta sanottiin, että uskallan käyttää tuotetta. Desinfioin asuntoni kaksi kertaa tällä tuotteella ja voi hyvin olla, että kissat ovat saaneet sitä elimistöönsä ja se on aiheuttanut ärsytystä (myös ripuloivat Aliisa ja Ninni). Nyt meillä ei kyllä desinfioida ellei ole aivan pakko.



Että tämmöstä meillä!

8 kommenttia:

  1. Itse en uskalla desinfioida muulla kuin Virkonilla, sitä kuitenkin käytetään niin paljon maataloudessa, että luotan siihen.
    Mutta hyvä, että asiat alkavat selkiytyä, ja sienikausi on vain metsässä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ois munkin vaan pitänyt ottaa se Virkon-S, sitä on käytetty tosi kauan ja siitä on tehty paljon tutkimusta. :( Nyt kun tulee pennut, niin on varmaan sillon pakko desinfioida vähän. Mutta sillon käytän kyllä joko Sanytolia tai juurikin Virkon-S:ää. Sanytol on Suomen mantereella ilmeisesti uusi tulokas, sitä suositellaan kans käytettäväksi eläintalouksissa. Mutta voipi olla, että se Virkoni olisi kuitenkin se varma nakki.

      Joo toivotaan että sienikausi pysyykin vain metsässä! :D

      Poista
  2. Onnea synttärisankareille!
    Täälläkin toivotaan, että sienikausi pysyy siellä metsässä ja jatkossa ne mäkärät myös. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Synttärisankarit kiittävät! :) Joo toivotaan että vältytään sieneltä ja mäkäräisiltä! :D

      Poista
  3. Onnea synttärisankareille! ♥ Teillä onkin sattunut ja tapahtunut, onko Aliisalla näitä ennen todettu allergiaa?

    Varmasti säikäyttää kun kisuille yhtäkkiä ilmestyy outouksia, mutta hyvä että syy selvisi eikä ole mitään haitallista! :) Kuulostaapa Kikin kiima rajulta ja tosi hyvä, että astutus on ilmeisesti kohtapuoliin tapahtumassa? :) Onko Kikille tulossa vain yksi pentue? Kumman luona tyttö synnyttää?

    Oksentelu saattaa hyvinkin olla usean (kiima)tekijän summa, toivottavasti pääsette lääkkeistä pian eroon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aliisalla ei ole aikaisemmin todettu allergiaa, en tiedä voiko kissojen kanssa tehdä jonkinlaisen allergiatestin vai tarkoittaako se käytännössä eliminaatiodieettiä? Royalin kanssa veikkaan kyllä syyn olevan sokereissa, viljoissa ja muissa mömmöissä mitä siinä märkäruoassa on... Schesirissä uskon syynä olevan omenan ja Bozitassa naudan. Olen tosin jotain lukenut/kuullut, ettei Bozita ole sopinut muutamalle muullekaan jostain syystä.

      Joo Kikin astutus on onneksi ihan about puolentoista kuukauden päässä. :) Kikille on tulossa vain yksi pentue, en tiedä kestänkö enempää pentueita. Pelkään niin kovasti synnytyselinten sairauksia. Kiki synnyttää täällä mun kotona, musta se on Kikin kannalta parempi kun synnytys on tutussa ja turvallisessa ympäristössä. :)

      Toivotaan että oksentelu saadaan loppumaan, ainakin nyt vatsansuojalääkkeen kanssa Kiki on ollut ihan nätisti oksentamatta! :)

      Poista
  4. Onpas teille käynyt paljon kaikenmoista! Toivottavasti pääsette iho-oireista ja oksenteluista eroon. Tosi kivaa, että Kiki astutetaan :) Itsekin olen miettynyt, että voisi olla tavoitteena joskus kauempana tulevaisuudessa toimia sijaiskotina, joten olisi kiintoisaa lukea, miten astutus- ja pentukuviot sujuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vähän on raskaalta tuntunut tämä alkusyksy, mutta kyllä täältä noustaan! :) Iho-oireet on onneksi kaikilta kadonneet jo, oksentelukin on nyt mahansuojalääkkeen kanssa ollut poissa 5 päivää. :) katsotaan mitä tapahtuu kun lääke loppuu...

      Joo, toivon mukaan ehdin päivittelemään vähän näitä pentukuvioita täällä, oon ite vähän kans ulalla tässä prosessissa niin täytyy vielä istahtaa kasvattajan kanssa alas ja käydä asioita lävitse. :) Mutta yritän kyllä tänne päivitellä juttuja tästä prosessista, kyllähän tämä tulee olemaan jännää! :D

      Poista