torstai 23. lokakuuta 2014

Zooplus vs. kotimaiset liikkeet

Heissan! Pahoittelen hiljaisuutta, on ollut niin paljon kouluhommia, etten ole ehtinyt päivitellä kuulumisia.

Halusin puhua vähän tuosta Zooplussan eläintarvikkeiden nettikaupasta. Itsekin olen Zooplussasta ruokaa ja tavaroita tilannut, itse asiassa tilasin juuri pari viikkoa takaperin ison läjän Applawsin kuivaruokaa ja Cosman märkäruokaa. Otin Zooplussan puheeksi erään kaveripiirini kanssa, joista yksi henkilö pyörittää eläintarvikeliikettä. He alkoivat ihmettelemään, että miten olen hairahtanut Zooplussaan kotimaisten liikkeiden sijaan. Ihmettelin, että mitenkäs niin?


Zooplushan on saksalainen nettikauppa, jonka tuotteet tulevat heidän keskusvarastoltaan Saksasta. Kun ostamme Zooplussasta tuotteita, tyrkkäämme rahat kotosuomesta Saksanmaalle. Ystäväni ihmettelivät miksi en tue Suomen taloutta ja yksityisyrittäjiä, joilla tuotto on muutenkin ollut viime vuosina laskusuhdanteinen. Havahduin, etten ollut heti edes tajunnut asiaa, vaan olen aina pikemminkin keskittynyt vain eri ruokamerkkeihin ja niiden taustoihin. Lisäksi Zooplussan halvat hinnat ja oma pennittömyys ovat vaikuttaneet suuresti omaan hairahtamiseeni. Olen myös ajatellut, että eikö se ole parempi tilata tuote suoraa Saksasta ilman välikäsiä. Mutta totuushan on se, että juuri välikädet ovat ne, jotka työllistävät Suomessakin.


Nyt kun pysähdyin ajattelemaan Zooplussaa ihan ajan kanssa, mielestäni myös halvat hinnat haisevat hieman. On totta, että monet monet kulut (kuljetukset, varastoinnit) laskevat kun välikädet vähenevät ja Zooplussalla ei tietääkseni ole myymälöitäkään, jotka söisivät rahaa. Saksa on muutenkin yksi Euroopan johtavista talousmaista, minkä vuoksi työtehokkuus on varmasti kova. Mutta minusta on kuitenkin mielenkiintoista, että Zooplussalta kuluttajat voivat saada tuotteita halvemmalla, kuin mitä suomalaiset yritykset saavat sisäänostohintaan. Lisäksi olen kuullut, että esimerkiksi Royal Canin on yrittänyt vetää tuotteitaan Zooplussalta pois. Syytä tähän en tiedä.


Kun puhutaan ihan minkä tahansa tuotteiden todella halvoista hinnoista, on aina syytä pohtia kriittisesti, onko tässä nyt kaikki kunnossa. Yleensä on valitettavasti niin, että halvat hinnat ovat tulosta jonkun tuotannon tekijän laiminlyönnistä: työntekijöiden, ekologisuuden, turvallisuuden, eettisyyden, laadun, varastoinnin, tuotannon ja niin edelleen. Zooplussan tilanteesta en tietenkään tiedä, tämä on vain yleistä yhteenvetoa.

Mitäpä minä aion nyt tehdä? Olen päättänyt, että ensisijaisesti pyrin tukemaan suomalaisia eläintarvikeliikeyrittäjiä. Mutta koska välillä raha on tiukilla, niin annan itselleni anteeksi, jos hairahdan tilaamaan tavaraa Saksasta. Pyrin kuitenkin välttämään tätä. Harmittaa vaan kun tilasin Zooplussalta kissan jätöksille tarkoitetun roska-astian, johon saa täyttöpusseja Zooplussalta. En ole vielä löytänyt niitä muualta. Byy.


Asiasta kolmanteen, tein tosiaan semmoisen homman, että ostin 15 kg Applawsin Chicken Adult kissan kuivaruokaa ja yli 100 purkkia Cosman purkkiruokaa. Ninnin vatsa on ollut Aliisan tulosta saakka (eli yli vuoden) vähän väliä löysällä ja välillä parempi ja sitten taas huonompi. Ninni on madotettu ja tsekattu, lisäksi olen soittanut muutamaan otteeseen eläinlääkäreille, joiden mukaan asiaa pitää katsoa uudelleen sen jälkeen kun penturuoan syöttäminen Aliisalle lopetetaan. Lääkärit eivät huolestuneet sen enempää, koska Ninnin yleiskunto on super ja uloste ei ole kuitenkaan mitään ripulia. 


Epäilen, että Mintun kuolemasta ja Aliisan tulosta Ninnille aiheutunut stressi on laukaissut Ninnille jonkilaisen ruokaherkkyyden. Aluksi tosiaankin ajattelin että rasvainen ja ravinteikas penturuoka oli liikaa Ninnin aikuisvatsalle. Vatsa kuitenkin pysyi samana Aliisan pentuajan loputtuakin. Nyt siis olen ajatellut, ettei Ninnille sovi ruoka, jossa on viljaa tai muuta ylimääräistä hötöntöttöä. Ostin siis Applawsia, joka on mielestäni laadukas ja ennen kaikkea viljaton ruoka, minkä lisäksi ruoka oli Zooplussalla tarjouksessa. Aijai, että sain tästä satikutia myöhemmin.


Aloin syöttämään kisuille pelkästään Applawsin kuivanappulaa sekä tottakai myös aiemmin käyttämiäni Cosman, Felineportan ja Canaganin märkäruokia. Viikon päästä Applawsin aloituksesta heräsin aamulla kuuden aikaan Aliisan hervottomaan puuskutukseen, luulin aluksi että Aliisa oli nielaissut nappulan purematta ja se oli takertunut kurkkuun. Mitään en kurkussa nähnyt ja puuskutus loppui alle minuutissa. Seuraavana aamuna sama toistui, mutta puuskutuksen lisäksi Aliisalta valui silmistä kyyneleitä ja kuolaa suusta. Siinä vaiheessa olin paniikissa ja valmis tarttumaan Aliisan takakintuista kiinni, jos kurkkuun on nyt todellakin tarttunut jotakin. Kohtaus meni taas ohitse eikä kurkussa näkynyt yhtikäs mitään. Tässä vaiheessa soitin monen monelle henkilölle: eläinlääkäriin, kasvattajalle, kissakavereille. Lopulta päädyttiin toteamaan, että Applawsin ruoka voi olla tähän syynä ja päätin aloittaa kohtauksen selvittämisen vaihtamalla ensiksi ruoan takaisin Acanaan. Noh, tässä nyt pari päivää myöhemmin voin todeta, että luultavasti se oli tuo Applaws mikä nämä kohtaukset aiheutti. Nyt Aliisa on normaali ja huomasin, että Applawsin aikana Aliisa ei tullut öisin viereeni nukkumaankaan (nyt taas tulee).

Sitten kun herkesin siirtää huomioni Aliisasta taas muualle, tajusin että voi p*rkele, mulla on tuota Applawsia 15 kg. Hieno homma Anniina. Sain onneksi myytyä ruoan kissakaverilleni, huh (tosin puoleen hintaan). Eli elkää ostako hei ruokaa 15 kiloo jos ette oo koittanu! :D

Nyt Acanan kanssa tilanne on kaikin puolin hyvä. Aliisa voi hyvin ja Ninnin vatsakin on alkanut kovettua! Katsotaan about kuukauden päästä tuota Ninnin vatsaa uudestaan, josko silloin laatikosta löytyy jo kunnon kissan pötkäleitä.

Ps. Aliisa ei halunnut katsoa kameraan tänään...

2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä hyvä huomio, että tukemalla suomalaisia liikkeitä saataisiin eläintarvikeliikkeiden työllisyys turvattua. Me ostettiin pitkälti Zooplussasta teolliset ruuat halpojen hintojen ja valikoiman laajuuden vuoksi. Varsinkaan opiskelijana tai työttömänä ei välttämättä ole varaa ostella eläinkaupasta ruokia, jotka saa 4 €/kg halvemmalla jostain muualta. :/ Ehkä sitten kun on töissä. Nykyään kun meillä syödään vain raakaruokia (yhden kisun kanssa hitusen teollista), niin tulee paremmin tuettua suomalaista. :)

    Toivottavasti masu paranee! Pienempiä pusseja kannattaa suosia senkin vuoksi, että luontaisilla aineilla säilötyt kuivaruuat olisi hyvä syöttää avaamisen jälkeen 4 - 6 viikossa, kalapohjaiset sitäkin nopeammin. Avaamisen jälkeen omega 3 ja vitamiinit, erityisesti osa B-vitamiineista, alkavat menettää tehoaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu no mulla on se ihan sama, pääsääntösellä opiskelijalla ei hirveesti oo varaa valita. :D juu hyvä pointti, mä kyl tiiän ton vitamiiniongelman, mut mä säilön ne yleensä suht. ilmatiiviiseen säiliöön. En kyl tiiä auttaako se sit loppujen lopuks paljookaan ku se ruoka on kuitenkin päässy hapen kanssa tekemisiin. :D pööh.

      Poista