keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Jouluksi äidin luokse

Me siis lähdettiin eilen Aliisan ja Ninnin kanssa äidin luokse jouluksi. Mulla loppu kurssit jo yliopistolla, joten päätettiin lähtee joulun viettoon jo tälleen suht. ajoissa. Ja muutenkin kisuille on vähemmän stressaavaa, kun saavat olla kunnon ajan äidin luona ja tottua äidin kissoihin, kuin vaan pikavisiitti höystettynä stressillä, sähinällä ja suhinalla. 


Tässä on siis kissojen lomarepun sisältö! 1. Lempihuiskat, jotka sain kaverilta maailmannäyttelystä ja Ninnin aitokarvainen lempparihiiri. En ottanut nyt tuon enempää leluja mukaan, koska äidin luona on niin paljon leluja. 2. Kuljetusboksin sisälle laitettavat pissa-alustat. Näissä on tosiaan toinen puoli läpäisemätön, jollonka tuo alusta imaisee kaiken pissan toiselta puolelta, eikä päästä pissaa valumaan muualle. Tosi hyviä! Näitä tarvitsen lähinnä vain Ninnin koppiin varmuudeksi, koska Ninnillä on tosi paha matkapahoinvointi. 3. Lääkepussi, jossa on mm. silmätipat, korvaputsari, Ninnin rauhottavat jne. 4. Hoitopussi, jossa on kaikki turkinhoitoon ja kynsien leikkaamiseen liittyvät varusteet. 5. Aliisan rekisterikirja ja Ninnin rokotuskortti. Nämä on mukana varmuuden vuoksi aina, jos tulee vaikkapa yllättävä lääkärikäynti. Nyt ne on mukana myös siksi, että kissat tarvitsee rokottaa tässä kuussa. 6. Herkkupussi. Mulla on aina kuivaherkkuja mukana, että esimerkiksi stressaavaan automatkaan saa liitettyä jotakin positiivista, kuten juuri herkkuja (ehdollistaminen). 7. Ulkoiluvermeet. Tottakai valjaat, fleksi ja remmi täytyy olla matkassa, jos vaikka käytäisiin pyöräyttämässä kissaenkelit lumihankeen jouluna! 8. Matkavessa. Tätä pidän varuilla aina mukana, jos kissojen tarvitsee jostain syystä olla boksissa tai muussa suljetussa tilassa vähän kauemmin. Tuon laitan luultavasti kantoboksiin kun hilpasen hakemaan uutta perheenjäsentä sunnuntaina. 9. Turvavyöt valjaisiin. Näille ei hirveesti ole ollut käyttöä, koska kuljetan kissoja aina bokseissa. Ne on kuitenkin aina mukana varmuuden vuoksi.


Ninnillä on tosiaan ollut ihan pennusta saakka tosi raju stressin/ahdistuksen aiheuttama matkapahoinvointi. Joka kerta kun Ninni laitetaan autoon ja auto käynnistyy, alkaa hervoton kuolaaminen, jota seuraa raju oksentaminen, pissaaminen ja ulostaminen. Muutamana ensimmäisenä automatkana ajattelin, että Ninnin täytyy vain tottua autoiluun - se ei kuitenkaan ollut keissi. Lopulta tajusin että tämä on reaktio, johon totuttaminen ei auta. Koitin kaikenlaiset "vaihtoehtoiset" hoitokeinot aluksi, kuten homeopaattiset yrttituotteet, thundershirtin, feliwayn tuotteet, puhumista matkan ajan, erilaisia häkkejä, häkkien peittämistä ja häkin paikan siirtämistä etupenkiltä takapenkille. Mikään ei auttanut. Lopulta soitin eläinlääkärille, jonka kanssa koitimme aluksi matkapahoinvointilääkitystä - ei auttanut. Seuraavaksi koitimme rauhoittavista Opamoxia (joka on siis ihmisille tarkoitettu rauhoittava lääke), joka toimi heti. Opamoxia annan Ninnille ennen matkaa 1/6 tablettia ja odotan about 2 tuntia ennen reissuun lähtöä. Kaikki Ninnin oireet katosivat ja huomasin, että Ninnikin nukkui ensimmäistä kertaa automatkan aikana. Tällä linjalla ollaan edelleenkin, mutta olen harkinnut toisen ihan kissoille tarkoitetun rauhoittavan kokeilua, sillä itse ainakin elän siinä käsityksessä, että Opamox on aika voimakas rauhoittava. Ninni on matkan jälkeen Opamoxin vuoksi myös aggressiivinen toisia kissoja kohtaan, minkä takia Ninni olikin eilisen päivän eristyksissä muista kissoista omassa huoneessaan. Koska en ole koittanut Ninnille muita rauhoittavia, en tiedä onko kaikissa rauhoittavissa tämä sama vaikutus. Voi tietty olla, että rauhoittava pistää pään sen verran sekaisin, että toiset kissat pelottaa.

Onko kellään muulla kokemuksia rauhoittavasta lääkityksestä kissalla?




Meillä on tosiaan tapana integroida mun ja äidin kissakatraat jouluisin ja välillä myös kesäisin. Meidän kissat tulee hyvin toimeen keskenään, kunhan hajut ovat tasaantuneet kissojen välillä. 



Kun tulen äidin luokse, laitan yleensä Ninnin päiväksi eristyksiin toisista lääkkeen vuoksi, mutta Aliisa saa mennä heti sekoittamaan hajujaan Helmin ja Martan kanssa. Kissat yleensä sähisevät toisilleen about 4-7 päivää, jonka jälkeen kisut alkavat jo pikkuhiljaa leikkiä keskenään. Näiden ensimmäisten 4-7 päivän aikana kotona täytyy olla koko ajan joko minä tai äiti, jotta voidaan koko ajan tarkkailla tilannetta kissojen välillä. 



Kahden ensimmäisen päivän jälkeen alan pitämään kissoille yhteisiä herkku- ja leikkihetkiä, jotta kissoille syntyy positiivinen ja miellyttävä kokemus vieraiden kissojen läsnäolosta. Lisäksi alan siirtämään ruokintapaikkoja lähemmäksi toisiaan. Tämä on tätä perustotuttamista vieraaseen kissaan. Lopulta toisilleen aiemmin vieraat kissat saattavat syödä yhteiseltä lautaselta. 


Tälleen jo toisena päivänä voin sanoa, että Aliisa ja Martta pystyvät jo istumaan vierekkäin sähisemättä ja murisematta. Aliisan reagoinnista olin itse muutenkin ällistynyt, sillä kun Aliisa alunperin tuli minun hoiviini viime jouluna, Aliisa sähisi ja murisi kaikille koko ajan ainakin 5 päivän ajan. Sama tapahtui viime kesänä. Nyt Aliisa on kuitenkin ollut todella neutraali, ja käyttäytyy kuin kaikki olisi normaalia. Välillä Aliisa kyllä spurttaa Helmin sängyn alle, mutta muuten käyttäytyy ihmeellisen nätisti - itse oletin että Aliisalla kestää tottumisessa kaikista kauimmin. 


Tästä tämä lähtee, toivottavasti saan ensi viikolla laitettua jo yhteiskuvia kissoista.

Onko kellään muulla tapana yhdistää kaksi erillistä kissakatrasta lomien ajaksi?

8 kommenttia:

  1. Kissatavaroiden pakkaaminen on kivaa! ♥ Tosin mie aina innostun liikaa ja mukaan tulee otettua liikaa tavaraa. :D Hassun näköinen teidän matkavessa! Onko se oikeasti tarkoitettu matkavessaksi vai oletko improvisoinut?

    Meillä ainoastaan Haiku on potentiaalinen matkapahoinvoija, kerran kakkasi ja oksensi autoon ja onneksi jäi ainoaksi kerraksi, haju ei ollut mukava enkä ollut hoksannut ottaa vaihtojuttuja mukaan. Onneksi isällä oli tyhjä muovipussi mukana, johon saatiin laitettua likaantunut alusta. Ihanaa, että Ninnille on löytynyt sopiva lääke!

    Mukavaa lomaa! Äidilläsi on upeita kisuja! ♥ Mitä rotua sininen on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, siis toi matkavessa on semmonen sturdin kankainen, mikä aukee semmoseks pieneks katottomaksi laatikoksi! ;) mä en tajunnut että ois ehkä kannattanut avata se tuohon kuvaan, byy. :( okei no onneks se jäi sit siihen yhteen kertaan! se haju autossa on kyllä aika jäätävä jos kissa vääntää kaiken mahdollisen boksiin. :D äidin sininen Helmi on ihan maatiainen, mutta se on kyllä tosi paljon ehkäpä koratin näköinen? Äidiltä kysytään aina lääkärissä Helmin rekkakirjaa, kun se on niin oudon näköinen maatiaiseksi. :D En muista ihan tarkalleen oliko Helmin emo peräti juuri korat rodultaan ja isä sitten perusmaatiainen.

      Poista
  2. Mekin suunnataan jouluksi "mummolaan" (eli mun äidin luo) maanantaina. Kamaa tulee olemaan aivan törkeästi, koska kaikki tarpeellinen täytyy kuljettaa täältä hiekkalaatikkoa myöten. Raapimalaudan sentään jätin kotipaikkakunnalle jo aikaisemmin syksyllä. Onneksi pääsen iskän kyydillä, niin ei tarvii yrittää raahata kaikkia Oivan kamoja ja omia kamoja julkisissa. Silloin pitäis tehdä melkein kaksi reissua, kun mäkin tarviin kolmeksi viikoksi vähän jotain mukaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo totta, mulla on niin hyvä kun äidillä on kissoja niin meikän ei tartte raahata mitään vessoja tai muita. :D auts! mäkään en kyllä pärjäis millään ilman henkilöautoa jos kissat pitää kuskata jonnekin, etenkin nyt kun tulee vielä kolmas! onneks sait kyydin, kyl se on inhaa lähtee julkisiin kantamaan hirveetä tavarapaljoutta. :D

      Poista
  3. Oi kuinka ihania otuksia! Mukavaa, että teillä kahden kissakatraan yhdistäminen sujuu noinkin "helposti" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oon kyl niin ilonen että me pystytään yhdistämään meidän kisut suht. nätisti! :)

      Poista
  4. Me myös lähdetään jouluksi äidin luo kyläilemään. Hirvittää jo nyt bussimatka kolmen kissan kanssa..
    Äidillä on birma ja norski, Perla tulee molempien kanssa ihan hyvin juttuun ja pääsee heti sekaan. Mori ei oikein sulata muita kissoja, ja Katla on jossain määrin tullut isäänsä, joten varmaan ainakin muutama päivä menee niin, että Perla saa olla missä huoneessa tykkää, ja Mori ja Katla sitten vuorottelevat isäntäkissojen kanssa olohuoneeseen ja keittiöön pääsystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, joo se busseilu saattaa kyllä olla kolmen kissan kanssa vähän hankalaa, mutta uskon että selviit siitä! ;) joo kuulostaa tutulta järjestelyltä! mutta tosi hyvä jos kissat kuitenkin tottuu toisiinsa muutaman päivän jälkeen! :) musta on aivan ihanaa katseltavaa kun neljä kissaa sitten viimestään viikon jälkeen juoksevat ja leikkivät keskenään isolla ryminällä. :D

      Poista