maanantai 19. tammikuuta 2015

Rokotukset

Kissoille on siis olemassa erilaisia yhdistelmärokotteita kissaruttoa, kissanuhaa, klamydiaa ja leukemiaa vastaan. Lisäksi on olemassa erillinen rokote rabiesta vastaan. Rokotteet voivat olla joko eläviä tai tapettuja; elävät rokotteet sisältävät heikennettyjä taudinaiheuttajia, kun taas tapetuissa rokotteissa taudinaiheuttajat ovat nimensä mukaisesti tapettu. Evira suosittelee sivuillaan tapettuja rokotteita erityisesti pienille pennuille ja tiineille nartuille. Tapetut rokotteet ovat hyvä ratkaisu myös pennuille, jotka ovat menossa monen kissan talouteen. Elävät rokotteet taas ovat hyviä perusterveille aikuisille kissoille ja nämä rokotteet antavat ilmeisesti myös tehokkaamman suojan rokotettavaa tautia vastaan. Tapetut rokotteet taas on uusittava useammin. Eviran sivuilta löytyy hyvä taulukko siitä, kuinka usein rokotukset on uusittava.

Olen täällä blogissani käsitellytkin meillä ilmennyttä haittavaikutusta elävästä rokotteesta, joka oli annettu Kikille ja tarttui aivastelun seurauksena myös muihin kissoihin. Edelleen voidaan spekuloida oliko meidän kissalauman tautipuhkeama kuitenkaan rokotuksen syytä vai tuliko tauti erikseen lääkäristä tai muualta. Elävässä rokotteessa tällainen reaktio on kuitenkin mahdollinen.


Kyllä nukkuvat kissat ovat sitten niin söpöjä, hah!


Kävimme siis tosiaan tänään vihdoin rokotuksilla koko porukan kanssa. Selitin eläinlääkärille aikaisemman tilanteen Kikin elävän rokotteen kanssa ja eläinlääkäri suositteli nyt tapetun eri merkkisen rokotteen antamista koko porukalle. Kikille, Aliisalle ja Ninnille annettiin siis FEL-O-VAX IV -rokote, joka sisältää myös klamydiarokotteen. 


Kiki oli tosi nätisti eläinlääkärissä (paitsi omassa kopassaan vain riehui) ja kun lääkäri yritti kuunnella Kikin sydäntä, Kikin kehräysmoottori oli niin kovalla että lääkärin oli aluksi hieman vaikea kuulla sydäntä. Kyllä ne äänet sieltä sitten löytyi ja kaikki oli kondiksessa!



Aliisa-parka hieman murisi lääkärissä, kun Aliisa ilmeisesti taas muisti aikaisemmat lääkärikerrat ja niihin sisältyneet verinäytteenotot - hyi.



Kaikkien kissojen painotkin tsekattiin ja kaikki kelmit olivat lihoneet puoli kiloa aikaisemman punnituksen jälkeen. Nyt on kuitenkin kaunis ja looginen painorivistö: Kiki painaa 2 kg, Aliisa painaa 3 kg ja Ninni painaa 4 kg. Hah! Aliisan ja Ninnin painot ovat nyt hyvät ja eläinlääkäri suositteli, että ylläpitäisin näitä lukemia. Muuten alkaa tulla liikakiloja ja niistä eroon pääseminen on vaikeampaa kuin niiden saaminen - aivan kuten ihmisilläkin.



Ninnin rokotuksen ja punnituksen yhteydessä keskustelin lääkärin kanssa Ninnin rauhoittavasta (Opamox) ja sen sivuvaikutuksista, joista olen aikaisemmin täällä maininnutkin. Eläinlääkärin mielestä Opamox ei välttämättä sovi Ninnille, koska se tosiaan aiheuttaa Ninnissä aggressiivisuutta toisia kissoja kohtaan ja vaikutus kestää koko päivän. Päätimme siis, että koitan seuraavalla autoreissulla Zylkeneä, joka on ilmeisesti luonnonmukainen ja hieman "miedompi" rauhoittava kuin Opamox.



Ja kuten kuvista näkyy, kaikki kissat ovat hieman väsyneitä tämän rokotuspäivän jäljiltä. 

Katsotaan mitä tapahtuu! Onko kenelläkään muulla kokemusta Zylkenestä?

Lähteet: Evira. (2014). Kissarokotteet. 19.1.2015.

2 kommenttia:

  1. Hurmaavia kuvia, Kiki on kyllä niin superkaunis! ♥ Toivottavasti Zylkene auttaa, se on ainakin tosi suositeltu lääke netissä - ehkä jopa turhankin suositeltu mielestäni kun sitä tunnutaan tarjoavan pieniinkin "vaivoihin". :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hahaa, kiki on kyllä kaunis ja hirveetä kyytiä se kasvaa! se menee Aliisan ohi kyllä ihan varmasti kun nyt jo on 2 kiloo painava ja muutenkin pituudeltaan lähenee Aliisaa. Okei, hyvä kuulla! Joo, mä oon ehottomasti sillä kannalla että eka käydään läpi kaikki muut vaihtoehdot ennen nappeihin siirtymistä, niinkun Ninnilläkin tehtiin.

      Poista