tiistai 23. kesäkuuta 2015

Hiekanvaihtoleikki

Me päätettiin yksi päivä töissä mun työkaverin kanssa, että nyt vaihdetaan molemmat veskiin erilainen hiekka. Syynä vaihtoon molemmilla oli unelma vähemmän varpaiden välissä kulkeutuvasta hiekasta. Mulla oli lisäksi toiveena ekologisempi hiekka. Päätettiin sitten molemmat ottaa kokeiluun Cat's Bestin ÖkoPlussaa, joka on paakkuuntuva puupohjainen hiekka ja on raekooltaan reippaasti suurempaa kuin käyttämäni Extreme Classic. ÖkoPlussan saa tosiaan hävittää poltettavaan jätteeseen toisin kuin savipohjaiset hiekat, jotka lentävät pussitettuna kaatopaikkajätteeseen. Puupohjana tuotteessa on kuusi ja innostuinkin mahdollisesta kuusen tuoksusta hiekassa. Lisäksi mua houkutteli mainoslauseet "ei kemikaaleja", "vähentää tuoksuja luonnollisesti" sekä "taloudellinen ja tehokas". 


Tässä näkyy nyt tämä raekoko - ronskiahan tuo on. Se on hyvä! Nyt en voi vain valitettavasti sanoa puhdasta vertausta tassuissa kulkeutumiseen, koska kissamäärä on kasvanut kahdella. Mutta tällä hetkellä rakeet toki kulkeutuvat, mutta kyllähän niitä on määrällisesti vähemmän kuin mikrohiekkaa. Ja Ökoä ei ole kulkeutunut niin kauas kuin mikrohiekkaa, eli Öko jää aika kauniisti tuonne veskiin pyörimään. Mikrohiekkaa löytyy välillä jopa sängystä...


Tässä näkyy sitten paakun koko, minkä tämä hiekka muodostaa. Eli aika iso verrattuna mikrohiekan muodostamaan paakkuun. Mietin tässä, että kuluukohan tätä Ökoä suhteessa mikrohiekkaan kuitenkin enemmän juuri tuon paakun koon vuoksi - iso paakku vie enemmän rakeita mukanaan. Mutta toisaalta, saako isommat rakeet aikaan isomman paakun? Hmm... Voi olla että tähän pitää palata myöhemmin, mulla riittää mikrohiekkaa 15 kg about ainakin kuukaudeksi kolmelle kissalle. Tääkin pitäis saada testattua vasta sitten kun kissoja on enää se perus kolome.


Hiekanvaihtoleikin vaiheet useamman kissan taloudessa:

1. Vaihda uusi erilainen hiekka aluksi vain yhteen hiekka-astiaan. Anna kissojen totutella ajatukseen uudesta hiekasta.
2. Palkitse kissaa uuden hiekan käytöstä. Itse annoin pusuja ja silityksiä hiekalla käynnistä.
3. Vaihda uusi erilainen hiekka nyt muihinkin astioihin, mutta jätä vielä yhteen astiaan vanhaa hiekkaa. Painostus kasvaa.
4. Vaihda lopuksi uusi erilainen hiekka kaikkiin astioihin. Jos kissat kävivät vielä pääsääntöisesti vanhalla hiekalla ja nirsoilivat uuden hiekan kanssa, rukoile, ettei kukaan pissaa sänkyysi.
5. Tavoite saavutettu. Kissat käyvät iloisesti asioillaan uudella hiekalla.

Toi on mun suunnitelma tällä hetkellä, olen itse menossa vaiheeseen 4. Mulla on nyt siis sellainen tilanne, että Aliisa ja Ninni käyvät iloisesti puupohjaisella hiekalla, mutta Kiki, Helmi ja Martta käyvät VAIN mikrohiekka-astialla. Sitten kun tuosta vikasta astiasta loppuu mikrohiekka, tulee jännät paikat. Toivottavasti silloin kaikki suostuu käymään Ökollä. Mikrohiekoissa on just tää ongelma, että kun se on niin mukavan tuntuista tassujen alla, kissat eivät enää helposti halua mennä karkeampirakeiseen hiekkaan asioimaan. Gyääärrrhhh.


Tässä on viimeinen mikrohiekka-astia. Voitte huomata ison eron raekoossa, kun vertaatte edelliseen kuvaan.

12 kommenttia:

  1. Mä oon nyt kokeillu Ökon rinnalla vaikka mitä ja aina palaan takaisin vaikka en tosta pölystä mikä siitä tulee niin tykkääkkään. Puoleensa Ökossa vetää just ekologisuus, hyvä hajunpito ja paakkuuntuvuus ja se, että sitä ei tosiaan sängystä asti löydy kuten mikrohiekkaa löytyi joka päivä vähän enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Joo mäkin huomasin että Öko vähän pölisee, mutta rehellisesti sanottuna oon tavannut mikrohiekkojen kanssa välillä myös semmosia eriä, jotka pölisee tuplasti enemmän. Mut tähän asti oon kans itse tyytyväinen! :) Tosi kiva kuulla että teillä on kuitenkin toiminut tuo hiekka pölisemisestä huolimatta!

      Poista
  2. Pelletti on ihan ykköstäyte kissanlaatikolla, meillä vaan käytetään noita lämmityspellettejä kun jotenkin tökki tuo Öko, eikä se toiminu tosiaan pellettivessankaan kans (valivali) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Pelletti vois olla kyl kätevä myös, mut siihen varmaan on sit tosiaan fiksuinta hankkia sen pellettivessa. :) Öko ei varmaan joo semmoses veskis oikeen toimi kun se paakkuuntuu eikä pulverisoidu. :D Mut mun perusvessoissa toi Öko on ollut ihan toimiva! :)

      Poista
    2. Juuson isän luona kissoilla on pellettejä tavallisessa kisuvessassa ja kuulemma toimii niin tosi hyvin. Omasta kokemuksesta en osaa sanoa, kun meillä on pellettivessa. Öko on ihanaa, vois taas vaihteeks jossain vaiheessa testailla sitä :))

      Poista
    3. Aijjaa! No hyvä jos on toiminu silleenkin! :D Öko on kyllä hyvää, en oo vaihtamassa kyllä pois! :) Ja se on RIITTOSAA, mistä olin aika yllättyny! :D

      Poista
  3. Meillä myös on käytössä öko. Puupohjainen hiekka juurikin siksi, että ärsyttää tuo savipohjaisten raijaaminen Pohjois-Amerikasta Suomeen ja sitten suoraan suljetussa pussissa kaatopaikalle. ei mitään järkeä.

    Öko on kevyttä, joten se kyllä kulkeutuu tassuissa aika pitkälle. Mutta hajut pitää todella hyvin, myös toimivan kollin lemut se sitoi.

    Katlan tultua laitoin yhteen laatikkoon mikrohiekkaa johon Katla oli tottunut kasvattajan luona ja muualla sitten ökoa. Kaikki käyttivät sujuvasti molempia hiekkoja. Mikrohiekasta vielä vieroitin tyypit jättämällä hiekkavessan siivoamisen vähemmälle huomiolle. Törkyisestä vessasta kissat kiltisti vaihtoivat kokonaan puhtaaseen ökoon.

    Pelletti on raekooltaan isointa, eikä ole useimpien kissojen mieleen, ainakaan jos vaihtoehtoja on tarjolla. Lämmityspelletit olisivat edullisin vaihtoehto. Perlalla pellettejä olikin jonkin aikaa käytössä, mutta ei selvästikään ollut mieluisa kuivike, heti vaihtoehtoja saatuaan vaihtoi niistä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no mullakin alkaa tuo mikrohiekka-astia olemaan törkyinen tosi nopeesti, kun ei enää ole kuin se yksi ja siinä käy kolme kissaa (eivät siis koske puupohjaiseen hiekkaan). :D Tai nyt oikeestaan on tapahtunut kehitystä ja Martta käy myös Ökollä! Kuluupahan nyt tuo mikrohiekkakin toisaalta nopeemmin pois, niin voi sit vaihtaa kokonaan Ökoon. :D Mut kiva kuulla että muutkin käyttää Ökoä!

      Poista
  4. Jos siirtyisin ekologisempaan vessavaihtoehtoon, se olisi ehdottomasti tuollainen mikä muistuttaa mahdollisimman paljon hiekkaa! Näyttää hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mä oon ainakin tykännyt! :) Mä pystyn kirjottamaan varmaan paremman arvion hiekasta myöhemmin, kun on vaan se oma lauma koolla. Sillon pystyy vertaamaan kunnolla sitä eroa mikrohiekkaan. :)

      Poista
  5. Mielenkiintoista, toivottavasti kissat sopeutuvat Ököön! Olisi kiva kokeilla tuota meilläkin.. Pitänee ostaa jossain vaiheessa pussi ja laittaa testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu toivotaan! Kyllä mielestäni tuo Ökon hiekka on ihan kokeilun arvoinen. ;)

      Poista