Menin eräänä päivänä ystäväni seuraksi Univettiin, kun hänen kissalleen tehtiin leikkaus. Tämä oli tietyllä tapaa silmiä avaava käynti, sillä näin konkreettisesti, miten eri tavalla kissapotilasta kohdellaan tällaisessa "hyvin hinnoitellussa" yksityisessä eläinlääkärissä verrattuna kunnalliseen tai tiettyihin edullisiin yksityisiin eläinlääkäreihin. En missään nimessä sano, ettei hyvä eläinlääkäri voi olla edullinenkin, jopa toivon että tällaisia löytyy eri puolilta Suomea! Monesti kuitenkin on niin, että edullinen hinta verottaa esimerkiksi laitteistoa tai henkilökuntaa (määrä, palkka). Voi toki olla niinkin, että on kallis eläinlääkäri, missä ei ole laitteita eikä henkilökuntaa, heh.

Itse olen tosiaan asioinut kissojen kanssa niin kunnallisella, edullisella yksityisellä kuin semihyvin hinnoitellulla yksityisellä eläinlääkärillä (minkälaiseksi luen esim. Univetin). Eläinlääkäriasemat ovat toki eläinlääkärikokoonpanoiltaan aina uniikkeja - edulliselta eläinlääkäriasemalta voi löytyä tietyn alueen spesialisti vailla vertaa, kun taas hinnakkaammalla eläinlääkäriasemalla voi olla lääkäri, joka ei tiedä paljoakaan taas tietyistä asioista. Valitettavasti joudun nyt kuitenkin ihan pikkuisen yleistämään, pahoitteluni tästä, kun yritän vetää tietynlaista kahtiajakoa omien kokemuksieni perusteella tekemistäni havainnoista.

Olimme tosiaan Univetin toimenpidehuoneessa ystäväni sekä hänen kissansa kanssa odottelemassa leikkaukseen pääsyä. Ennen leikkausta tehtävissä toimenpiteissä ei ollut mitenkään suurta eroa verrattuna muihin eläinlääkäriasemiin, toki kunnallisella eläinlääkärillä olen aina "haistanut" kiireellisyyden, kun taas tällä eläinlääkäriasemalla oltiin rauhallisempia. Yksi ero moniin muihin eläinlääkäreihin verrattuna on se, että Univetin mukaan toimenpiteessä on aina paikalla kirurgin lisäksi hoitaja. Esimerkiksi Ninninkin hammaslääkärioperaatiossa oli mukana eläinlääkäri ja hoitaja, joka sattui olemaan vielä mun kaveri. Kun tiedustelin henkilökunnalta lisää asiasta, he ilmaisivat aika hyvin hoitajan paikallaolon tärkeyden: mikäli jotakin menisi vikaan, leikkaavan eläinlääkärin on vaikea irroittaa itseään aukiolevasta potilaasta, jolloin hoitajan läsnäolo voi olla kriittinen - hoitaja voi välittömästi aloittaa esimerkiksi suonensisäisen lääkityksen tasapainottamaan potilaan tilaa. Yksin leikkaavalla eläinlääkärillä on tällaisessa tilanteessa kädet sidottuna ja on puntaroitava, mikä toimenpide on kriittisempi potilaan kannalta: viiltojen ompeleminen vai lääkitykseen vaikuttaminen.

Toimenpiteen jälkeen huomasin myös eroja verrattuna aikaisempiin kokemuksiini kissojen leikkauksista muissa eläinlääkäreissä. Ensinnäkin, kun kissa saatiin ulos leikkauksesta, kissa oli kääritty monen moneen lämpöpeittoon sekä kissan alla oli vielä lämpöpatjoja. Minä, ennen maalla asunut Anniina, en ole koskaan moista nähnyt. Jotenkin tämä iski minuun eniten, sillä itse leikkauksen kokeneena tiedän, miten sanoinkuvaamattoman kylmä leikkauksen jälkeen on. Vaikka itsekin olin käärittynä lämpöhärpäkkeisiin, mulla oli silti kylmä. Niin on varmasti kissoillakin, mutta silti kissat ei ole koskaan mun käyttämissä aikaisemmissa paikoissa saaneet noin hyvää huolenpitoa. Jotkut voivat sanoa, etteivät kissat tai muut lemmikit tuollaista tarvitse, mutta muhun se iski heti. Hoitaja sanoi, että leikkauksen jälkeen myös eläimillä on hypotermian vaara. Mulla se iski myös siinä, että leikkauksen ollessa jo tosi inhottava kokemus, on mun mielestä ihan aiheellista yrittää tehdä leikkauksen jälkeisestä olotilasta niin hyvä kuin vaan mahdollista.

Seuraava ero on täysin riippuvaista eläinlääkäristä, mutta mun on pakko mainita: eläinlääkäri laittoi leikkaushaavan niin taitavasti kiinni, etten meinannut aluksi edes nähdä koko haavaa. Olin aivan monttu auki, sillä en ollut koskaan nähnyt niin kaunista jälkeä. Ei näkynyt yhtään röpelöä umpeen laitetussa haavassa.

Toinen huomattava ero oli, ettei me saatu lähteä kotiin, ennenkuin kissa oli herännyt. Kissaa tsekkailtiin myös tasaisin väliajoin. Aikaisemmissa paikoissa mut on vain lähetetty heti edelleen nukuksissa olevan kissan kanssa kotiin. Tämä on toki hieman kaksipiippuinen juttu, sillä toisaalta on kiva saada kissa kotiin nukuksissa niin sitten kissa voi herätä omassa turvallisessa ympäristössään, mutta toisaalta taas on ihan hyvä että kissa herää eläinlääkäriasemalla, niin ammattitaitoinen henkilökunta voi tsekata että kaikki on kunnossa. Mulla tuli näistä toimenpiteistä vähän sellainen "ihmistasoinen" huolenpito mieleen - kissa sai lähestulkoon samanlaista huolenpitoa, mikä on (ainakin yleensä) ihan standardi ihmisten sairaaloissa.

Muita juttuja mitä olen nyt vuosien saatossa oppinut kantapään kautta on, että kannattaa viedä kissa suoraan jollekin sellaiselle eläinlääkärille, joka on jollain tavalla erikoistunut kissoihin. Tai sitten jos on esimerkiksi jokin tietty spesifi ihoon liittyvä vaiva, voi viedä myös iho-oireisiin erikoistuneelle eläinlääkärille. Kissoihin erikoistunut eläinlääkäri on kuitenkin mun mielestä aina varma valinta. Mulla on mennyt monen monta sataa euroa hukkaan, kun oon käynyt yleiseläinlääkäreillä, jotka tietävät kyllä esimerkiksi koirien ja tuotantoeläinten asioista todella reippaasti, mutta kissojen kohdalla ollaan hieman sormi suussa ja sovelletaan koirasta opittua kissaan - välillä se voi toimia, mutta välillä taas ei todellakaan. Oon todennut, että semmosissa ei-niin-perusjutuissa (perusjuttuja ollen esimerkiksi rokotukset) tulee halvemmaksi oikeasti mennä sellaiselle eläinlääkärille joka tietää, jolla on laitteistoa ja toimenpidetarpeita sekä jolla on ammattitaitoista henkilökuntaa. Käytiin tässä ennen joulua kunnallisella eläinlääkärillä rokottamassa äidin kissat ja kun lääkäri teki perusterveystarkastusta, tuli sellaista kommenttia, etten tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa.
Tämän tekstin pointti ei ole markkinoida Univettiä tai käskeä kaikkia menemään mihinkään superkalliiseen eläinlääkäriin, vaan ehkäpä hieman vinkata kurkkimaan sinne hinnan taakse. Jos on superhalapa hinta, ni saakko sää sillä oikkeesti sen tarppeellisen? Ja toki jos on kallis hinta ni saakko nää silläkkää jos o ihan tietämätön lekuri?
Mitäpä mieltä työ olette? Onko vastaavanlaissii kokemuksii vai täysin päinvastassii kokemuksii?