tiistai 5. tammikuuta 2016

Eläinlääkäri vs. eläinlääkäri

Menin eräänä päivänä ystäväni seuraksi Univettiin, kun hänen kissalleen tehtiin leikkaus. Tämä oli tietyllä tapaa silmiä avaava käynti, sillä näin konkreettisesti, miten eri tavalla kissapotilasta kohdellaan tällaisessa "hyvin hinnoitellussa" yksityisessä eläinlääkärissä verrattuna kunnalliseen tai tiettyihin edullisiin yksityisiin eläinlääkäreihin. En missään nimessä sano, ettei hyvä eläinlääkäri voi olla edullinenkin, jopa toivon että tällaisia löytyy eri puolilta Suomea! Monesti kuitenkin on niin, että edullinen hinta verottaa esimerkiksi laitteistoa tai henkilökuntaa (määrä, palkka). Voi toki olla niinkin, että on kallis eläinlääkäri, missä ei ole laitteita eikä henkilökuntaa, heh. 


Itse olen tosiaan asioinut kissojen kanssa niin kunnallisella, edullisella yksityisellä kuin semihyvin hinnoitellulla yksityisellä eläinlääkärillä (minkälaiseksi luen esim. Univetin). Eläinlääkäriasemat ovat toki eläinlääkärikokoonpanoiltaan aina uniikkeja - edulliselta eläinlääkäriasemalta voi löytyä tietyn alueen spesialisti vailla vertaa, kun taas hinnakkaammalla eläinlääkäriasemalla voi olla lääkäri, joka ei tiedä paljoakaan taas tietyistä asioista. Valitettavasti joudun nyt kuitenkin ihan pikkuisen yleistämään, pahoitteluni tästä, kun yritän vetää tietynlaista kahtiajakoa omien kokemuksieni perusteella tekemistäni havainnoista.


Olimme tosiaan Univetin toimenpidehuoneessa ystäväni sekä hänen kissansa kanssa odottelemassa leikkaukseen pääsyä. Ennen leikkausta tehtävissä toimenpiteissä ei ollut mitenkään suurta eroa verrattuna muihin eläinlääkäriasemiin, toki kunnallisella eläinlääkärillä olen aina "haistanut" kiireellisyyden, kun taas tällä eläinlääkäriasemalla oltiin rauhallisempia. Yksi ero moniin muihin eläinlääkäreihin verrattuna on se, että Univetin mukaan toimenpiteessä on aina paikalla kirurgin lisäksi hoitaja. Esimerkiksi Ninninkin hammaslääkärioperaatiossa oli mukana eläinlääkäri ja hoitaja, joka sattui olemaan vielä mun kaveri. Kun tiedustelin henkilökunnalta lisää asiasta, he ilmaisivat aika hyvin hoitajan paikallaolon tärkeyden: mikäli jotakin menisi vikaan, leikkaavan eläinlääkärin on vaikea irroittaa itseään aukiolevasta potilaasta, jolloin hoitajan läsnäolo voi olla kriittinen - hoitaja voi välittömästi aloittaa esimerkiksi suonensisäisen lääkityksen tasapainottamaan potilaan tilaa. Yksin leikkaavalla eläinlääkärillä on tällaisessa tilanteessa kädet sidottuna ja on puntaroitava, mikä toimenpide on kriittisempi potilaan kannalta: viiltojen ompeleminen vai lääkitykseen vaikuttaminen.


Toimenpiteen jälkeen huomasin myös eroja verrattuna aikaisempiin kokemuksiini kissojen leikkauksista muissa eläinlääkäreissä. Ensinnäkin, kun kissa saatiin ulos leikkauksesta, kissa oli kääritty monen moneen lämpöpeittoon sekä kissan alla oli vielä lämpöpatjoja. Minä, ennen maalla asunut Anniina, en ole koskaan moista nähnyt. Jotenkin tämä iski minuun eniten, sillä itse leikkauksen kokeneena tiedän, miten sanoinkuvaamattoman kylmä leikkauksen jälkeen on. Vaikka itsekin olin käärittynä lämpöhärpäkkeisiin, mulla oli silti kylmä. Niin on varmasti kissoillakin, mutta silti kissat ei ole koskaan mun käyttämissä aikaisemmissa paikoissa saaneet noin hyvää huolenpitoa. Jotkut voivat sanoa, etteivät kissat tai muut lemmikit tuollaista tarvitse, mutta muhun se iski heti. Hoitaja sanoi, että leikkauksen jälkeen myös eläimillä on hypotermian vaara. Mulla se iski myös siinä, että leikkauksen ollessa jo tosi inhottava kokemus, on mun mielestä ihan aiheellista yrittää tehdä leikkauksen jälkeisestä olotilasta niin hyvä kuin vaan mahdollista.


Seuraava ero on täysin riippuvaista eläinlääkäristä, mutta mun on pakko mainita: eläinlääkäri laittoi leikkaushaavan niin taitavasti kiinni, etten meinannut aluksi edes nähdä koko haavaa. Olin aivan monttu auki, sillä en ollut koskaan nähnyt niin kaunista jälkeä. Ei näkynyt yhtään röpelöä umpeen laitetussa haavassa.


Toinen huomattava ero oli, ettei me saatu lähteä kotiin, ennenkuin kissa oli herännyt. Kissaa tsekkailtiin myös tasaisin väliajoin. Aikaisemmissa paikoissa mut on vain lähetetty heti edelleen nukuksissa olevan kissan kanssa kotiin. Tämä on toki hieman kaksipiippuinen juttu, sillä toisaalta on kiva saada kissa kotiin nukuksissa niin sitten kissa voi herätä omassa turvallisessa ympäristössään, mutta toisaalta taas on ihan hyvä että kissa herää eläinlääkäriasemalla, niin ammattitaitoinen henkilökunta voi tsekata että kaikki on kunnossa. Mulla tuli näistä toimenpiteistä vähän sellainen "ihmistasoinen" huolenpito mieleen - kissa sai lähestulkoon samanlaista huolenpitoa, mikä on (ainakin yleensä) ihan standardi ihmisten sairaaloissa.


Muita juttuja mitä olen nyt vuosien saatossa oppinut kantapään kautta on, että kannattaa viedä kissa suoraan jollekin sellaiselle eläinlääkärille, joka on jollain tavalla erikoistunut kissoihin. Tai sitten jos on esimerkiksi jokin tietty spesifi ihoon liittyvä vaiva, voi viedä myös iho-oireisiin erikoistuneelle eläinlääkärille. Kissoihin erikoistunut eläinlääkäri on kuitenkin mun mielestä aina varma valinta. Mulla on mennyt monen monta sataa euroa hukkaan, kun oon käynyt yleiseläinlääkäreillä, jotka tietävät kyllä esimerkiksi koirien ja tuotantoeläinten asioista todella reippaasti, mutta kissojen kohdalla ollaan hieman sormi suussa ja sovelletaan koirasta opittua kissaan - välillä se voi toimia, mutta välillä taas ei todellakaan. Oon todennut, että semmosissa ei-niin-perusjutuissa (perusjuttuja ollen esimerkiksi rokotukset) tulee halvemmaksi oikeasti mennä sellaiselle eläinlääkärille joka tietää, jolla on laitteistoa ja toimenpidetarpeita sekä jolla on ammattitaitoista henkilökuntaa. Käytiin tässä ennen joulua kunnallisella eläinlääkärillä rokottamassa äidin kissat ja kun lääkäri teki perusterveystarkastusta, tuli sellaista kommenttia, etten tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa.

Tämän tekstin pointti ei ole markkinoida Univettiä tai käskeä kaikkia menemään mihinkään superkalliiseen eläinlääkäriin, vaan ehkäpä hieman vinkata kurkkimaan sinne hinnan taakse. Jos on superhalapa hinta, ni saakko sää sillä oikkeesti sen tarppeellisen? Ja toki jos on kallis hinta ni saakko nää silläkkää jos o ihan tietämätön lekuri?

Mitäpä mieltä työ olette? Onko vastaavanlaissii kokemuksii vai täysin päinvastassii kokemuksii?

16 kommenttia:

  1. Me käydään yleensä Catvetissä, ihan perusrokotuksillakin, kun siellä on vaan niin hyvä palvelu kaikin puolin. Hinnassahan se toki näkyy, mutta näkykööt. Ennen käytiin yleiseläinlääkäreillä, ja niistä on jokseenkin vaihtelevaa kokemusta. Jotkut osaa käsitellä kissoja ja jotkut taas ei ollenkaan.

    Mä en kyllä ymmärrä miten jotkut ihmiset uskaltaa ottaa nukkuvan kissan kotiin. Mä en huolisi nukkuvaa kissaa ikinä mukaani. Ties mitä voi sattua kun kissa on vielä rauhoitusaineen vaikutuksen alaisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota nukkuvaa kissaa kauhistelin myös, en kyllä uskaltais ottaa nukkuvaa mukaani.

      Poista
    2. Joo, mäkin oon kyllä käynyt myös rokotuksilla Univetissa kun tykkään kans niin kovasti henkilökunnasta ja tutusta eläinlääkäristä, joka on erikoistunut kissoihin. Lisäksi kun käy samalla eläinlääkärillä niin kaikki tiedot on tallessa samassa paikassa. :)

      Joo tuota nukkuvan kissan kotiinviemistä en ole aikaisemmin edes osannut kyseenalaistaa, sillä tosiaan kaikki kissojen leikkaukset on tehty maalla kunnaneläinlääkärillä tai sitten edullisemmalla yksityisellä. Siellä siinä ei nähty mitään ongelmaa, mutta ite pidän kanssa ihan superhyvänä ettei kissaa päästetä kotiin ennen heräämistä. Eihän ihmisiäkään heitetä sairaalasta ihan suinpäin veke leikkauksen ja nukutuksen jälkeen. :D Mutta monesti kunnallisissa on niin kiire, että ei ole aikaa jäädä venailemaan kissan heräämistä. :(

      Poista
  2. Täällä Tampesterissa olen saanut parasta palvelua näiden hoidokkieni kanssa Animagista, siellä laatu kohtaa hinnan oikein hienosti. Tuhatjalasta ei varmaan tarvitse edes aloittaa, ja Univet menee jo semmoisissa hintaluokissa ettei siinä ole edes järkeä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, tuo olikin hyvä vinkki välittää eteenpäin meidän mammalle joka juuri muutti Tampereelle ja ollaan nyt yritetty etsiä jotain kissalekuria sieltä Tampereelta! Joo, tuhatjalasta oon yleisesti kuullut tosi ristiriitaisia juttuja niin sinne ei olla menty. Univetistä oon kuullut paikkakunnallisesti vaihtelevaa kritiikkiä: oon kuullut tosi paljon hyvää Turku/Raisio Univetistä, koska siellä on hyvät laitteet ja hyvät eläinlääkärit, mutta sitten taas Hesa/Tre puolelta oon kuullut jotakin negatiivista palautetta. :/

      Poista
    2. Ainiin ja tarkennuksena siis Partolan Animagi! :)

      Poista
  3. Kyllähän näissä eroja on ja varmasti on syytä vertailla kokemuksia varsinkin jos on kyseessä jokin vähän isompi vaiva. Ite oon käyny Penan kanssa kerran Univetillä ja sitte rokotukislla ja implantin laittoreisulla Koira-Kissaklinikalla, mutta muista paikoista ei ole kokemusta. Koira-Kissaklinikalla tunsin saavani asiantuntevaa palvelua alusta loppuun, ja kissan (sekä jännittävän ihmisen) käsittely oli varmaotteista ja osaavaa. Univetillä tiesivät yllättäen abyjen rauhoitusaineongelmista, mutta lääkäri ei oikein osannut käsitellä kissaa ja jäi hieman tutkimukset puolitekoisiksi, onneksi ei ollut pissitulehdusta vakavampaa vaivaa tutkittavana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa okei! Mä oon kuullut Koira-Kissaklinikasta myös paljon hyvää, se on varmastikin kans hyvä paikka! Ite en oo siellä käynyt kun oon nyt vihdoin löytänyt kaksi kissaihmistä Univetistä. :D

      Poista
  4. Me olemme käyneet jo vuosia Raision Univetissä (Turussa samat lääkärit, mutta Raisio on logistisesti parempi) eikä ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Siellä on kaksi hampaisiin erikoistunutta ell:iä ja se on ollut hyvä, kun Sofilla on syöpymien takia poistettu viisi hammasta. Aina on kissa pidetty asemalla kunnes on herännyt kunnolla ja pidetty seillä todella lämpimässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Turku/Raisio Univet on kyllä hyvä lekuri, ollaan käyty siellä nyt pari vuotta kisujen kanssa. :) Me likes!

      Poista
  5. Kuulostaa tosi hyvältä eläinlääkäriasemalta! :) Minulla on kokemusta anestesiasta vain kahdesta eläinlääkäriasemasta: kunnallisesta ja yksityisestä. Kunnallisessa on suoritettu sterilisaatio ja kastraatio, ainakin jommassa kummassa operaatiossa sain kisun nukkuvana kotiin. Käyttämäni yksityinen on 100 km päässä meistä, mutta hinta/laatu-suhde on erinomainen ja menen sinne oikein mielelläni. Henkilökunta on ammattitaitoinen ja ystävällinen ja hinta on minusta tosi halpa. :) Siellä me käydään hammaspuhdistuksissa (lähempää ei edes löydy kunnollista röngtenlaitetta omaavaa asemaa....) eikä sieltä anneta nukkuvia kissoja mukaan. Haluavat katsoa, että kissa on oma itsensä herätesssään eikä mitään ongelmia ilmene. :) Muissakin asioissa tietämys tuntui olevan laajempaa kuin kunnallisessa. Harmi kun asema on niin kaukana, mieluusti asioisin siellä rokotuksia myöten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kunnallisilla ilmeisesti on erityisesti tämä tapa, että kissa lähetetään nukkuvana kotiin. Auts, se on kyllä välillä tosi ahterista pohjoisessa, kun semmoisia spesiaalipalveluita on harvassa ja matkat kasvaa sitten aika hyvänkokoisiksi. Mutta onneksi 100 km on vielä sellainen siedettävä matka! Hyvä että on löytynyt hyvä eläinlääkäriasema teillekin! :)

      Poista
  6. Meillä on onneksi tosi vähän kokemusta eläinlääkäreistä, mutta mentäisi kyllä Catvettiin, jos kissoilla olisi mitään normaalista poikkeavaa. Helppo kuvitella, että jotkut eläinlääkärit eivät ole niin kokeneita kissojen käsittelyssä ja varmasti sillä säästää pidemmällä aikavälillä rahaa, jos diagnoosin saa heti oikein. Lisäksi meillä on vakuutukset, niin ei sinänsä ole suurta eroa, käykö kalliimmassa vai halvemmassa paikassa, jos on jostain sairaudesta kyse.

    Matkaa lähimmälle kissakliniikalle on kuitenkin sen verran, että autottomina käytiin hoitamassa rokotukset kotoa lähimmässä paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä vaan jos ei ole paljoa kokemusta eläinlääkäreistä, mieluummin niin päin! :D Vakuutukset on kyllä hyvä olla olemassa, ne auttaa tosi paljon jos tulee jonkin isompi homma eteen kissojen kanssa!

      Poista
  7. Täältä ilmoittautuu kans yksi tyytyväinen Turku/Raisio Univetin asiakas.
    Siellä kissaa arvostetaan kissana, Turun toimipisteessä tykkään valtavasti siitä, että kissoille on oma odotushuone ja omat vastaanottohuoneet, joissa on feliwayt seinässä ja näyttö missä pyörii hiiri tai kala, jota ainakin pentu unohtui katselemaan niin ettei edes huomannut toimenpiteitä.
    Ja tosiaan ottivat tosissaan huolen abysomppujen rauhoitusainereaktioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Turun toimipiste on munkin mielestä tosi hyvä just sen takia kun on erilliset tilat kissoille ja koirille! :) Ainut miinus on autopaikat Turun puolella, ite en tahdo koskaan saamaan paikkaa mistään. :D

      Poista