sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Ninni hammaslääkärissä

Ninnin nelivuotissynttärien mennessä ohitse rupesin pohdiskelemaan Ninnin hampaiden kunnon tarkistusta. Mitään oireita hampaisiin tai suuhun liittyen Ninnillä ei ole ollut, mutta koska ikää on mittarissa nyt se neljä vuotta, halusin tsekata anyway Ninnin purukaluston. Ninnin hampaita ei ole tarkastettu kertaakaan neljän vuoden aikana muuten kuin meikän toimesta. Yksi syy tähän on Ninnin jäätävä stressireaktio eläinlääkäriin mennessä ja se, ettei mitään rauhoittavia saa antaa.


Ninnin piti olla syömättä muistaakseni 12 tuntia ja lähdettiin aamupäivällä matkaan kohti Univettiä. Ninni aloitti välittömästi auton käynnistyessä hervottoman kuolaamisen ja myös oksensi kerran 10-15 minuutin matkan aikana lekuriin. Perillä päästin Ninnin irti tutkimushuoneeseen ja siivoilin yrjöjä.


Hoitaja otti Ninnuskan syliin ja lähti käppäilemään kohti operaatiohuonetta. Hoitaja sanoi homman kestävän ainakin puolitoista tuntia, joten päätin körötellä kotiin siksi aikaa.


Kun lähdin hakemaan Ninniä eläinlääkäristä, en juuri odotellut että mitään maailmaa mullistavaa hampaista löytyisi. Noh, eläinlääkäri oli kuitenkin joutunut ottamaan Ninniltä hammasröntgenkuvat, koska Ninnillä oli ollut takahampaissa ientaskut joiden sisältö oli tarkistettava. Lisäksi Ninnillä todettiin mahdollisesti hyvin alkutekijöissään oleva parodontiitti tai syöpymä ala- ja yläposkihampaissa. Koska homma on vielä ihan alkutekijöissään, eläinlääkäri ei osannut sanoa varmaksi onko kyse parodontiitista. Tarkastuksiin me ollaan kuitenkin menossa Ninnin kanssa joka vuosi, jolloin katsotaan tarvitseeko hampaita sitten jossain vaiheessa rueta poistelemaan.


Eläinlääkärin yleinen lausunto kuitenkin oli, että Ninnin hampaat ovat tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Ninnin hampaissa ollut hammaskivi poistettiin, mutta ei sitä ilmeisesti ollut kovinkaan paljoa.


Pyysin ennen Ninnin toimenpidettä myös, että Ninniltä otettaisiin verikokeet ja katsottaisiin perusarvot. Tämä tehtiin ja kaikki muut arvot olivat viitearvojen sisällä, mutta glukoosin määrä oli jostain syystä pompannut 17.7 mmol/L kun viitearvo on 3.9-8.3. Whaat! Eläinlääkäri sanoi, että tämä voi johtua stressistä ja nukutusaineesta, mutta ettei arvo siltikään ole koskaan noussut kenelläkään noin korkealle. Päätettiin sitten niin, että otetaan Ninniltä kontrolliverikoe parin viikon päästä.


Ninnin kontrolliverikoetta odotellessa tulin hieman skeptiseksi ja konsultoin Univettiä, josko verikoe voitaisiin ottaa kotona eläinhoitajaystäväni toimesta, sillä Ninnin stressitaso eläinlääkäriin mentäessä on jotain ennennäkemätöntä. Tämä oli ok ja haettiinkin sitten kaverini kanssa Univetistä tarvittavat putkilot ja tultiin takaisin kotiin kiusaamaan Ninniä. Ystäväni oli supertaitava verinäytteenotossa, piikki osui heti suoneen ja ihan muutamassa sekunnissa koko homma oli ohi - jes! Ninni ei tässä verinäytteenotossa ehtinyt kovinkaan stressata, hieman pirskautti kuolaa suupielistä kun pelästyi että ollaan laittamassa jotain mönjää suuhun. Noh, kontrolliverikokeessa glukoosiarvo oli 4 mmol/L. Eli täysin normaali. Laitettiin sitten glukoosiarvon reipas nousu nukutusaineen ja stressin piikkiin, kun Ninnillä ei kuitenkaan mitään normaalista poikkeavia oireita ole ollut (esimerkiksi diabetekseen viittaavia oireita). Tätäkin pyrin kuitenkin kontrolloimaan vuosittain esimerkiksi rokotuskäynnin yhteydessä.

Tarkisteletteko te kissojen hampaita säännöllisesti eläinlääkärissä vai vasta kun oireita ilmenee (pahan hajuinen hengitys, syömättömyys...)?

12 kommenttia:

  1. Olipa hyvä, että saitte sen kontrollinäytteen kotona otettua niin ei ollut taas ihan huimia tuloksia! Penan hampaita yritän tarkastaa säännöllisen epäsäännöllisesti kotona, mutta usein menee sellaiseksi kiemurteluksi, että joudun luovuttamaan. Implanttia kun käytiin laitattamassa, kurkkasi ell pikaisesti suuhun ja sanoi kaiken näyttävän hyvältä, että kaipa nuo hampaat on kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä! Univetin henkilökuntakin on nyt muutamaan otteeseen nähnyt Ninnin reagoinnin eläinlääkärissä, niin he onneksi ymmärsivät täysin, että näytteenotto on parempi ottaa kotona jos vain mahdollista. Meilläkin meitsi kurkkailee myös säännöllisen epäsäännöllisesti kaikkien purukaluston lävitse. Musta toi on äärimmäisen fiksua, että pyytää eläinlääkäriä hieman kurkkaamaan kissan suuhun, vaikka olisikin lääkärissä ihan muulla asialla - saa sitten samalla jonkin virallisemman tahon arvion hampaiden kunnosta! :)

      Poista
  2. Mä en kissojen hampaita ihan hirveesti kattele, varsinkaan nyt kun taas on jäänyt toi hammaspesu.. Eläinlääkäri tsekkaa kuitenkin hampaat vähintään kerran vuodessa rokotusten yhteydessä (ja yleensä muillakin kerroilla jos on jouduttu eläinlääkärille niin on katsottu suu että miltä se näyttää). Jadella on tällä hetkellä reilusti hammaskiveä ja Hugolla kohtuullisesti, ja senpä takia molemmat pääsee hammaskivenpoistoretkelle tässä kuussa. Sitten pitää taas yrittää ryhdistäytyä sen hammaspesun suhteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, mutta teillä onneksi on kuitenkin raakaa lihaa käytössä, niin se ainakin jonkin verran ehkäisee sitä hammaskiven muodostumista. :) Hammaspesu kyllä tottakai on se tehokkain. Mutta hyvä homma että kisut pääsee sitten pian eroon hammaskivestä, kyllähän ne kisutkin varmaan suussaan sen eron huomaa. ;) Ja samalla varmaan sitten näkee jos siellä on jotain muuta muutosta siellä hampaissa tapahtunut.

      Poista
  3. Meillä kyllä emäntä katsoo hampaitamme mielestämme vähän liiankin usein. Bertan parodontiittitapauksen ja hampaanpoiston sekä Liljan hammashuollon aikana tulleen keuhkoödeeman takia emäntä on ekstratarkka. Emäntä harjaa hampaitamme säännölllisesti ja etenkin Lilja on tiukassa syynissä, koska hänellä kerääntyy hammaskiveä normaalia enemmän. Ruusu on itse asiassa ainoa, jolla ei tunnu olevan ongelmaa hampaiden ja hammaskiven kanssa. Ennakoivasti kannattaa ehdottomasti putsauttaa hampaat eläinlääkärillä, ettei tarvitse hampaita sitten turhaan poistaa suusta, kun hammaskivi on edennyt liian pitkälle.

    T. Coco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen aivan samaa mieltä emännän kanssa, mieluummin "turhan" tarkkana kuin linnunpelättimenä pellolla! Huh, onneksi Lilja on kunnossa! Juuri nukutuksen vaarojenkin takia on tosi tärkeää mieluummin se ennaltaehkäisevä hoito, ettei tarvitsisi niin usein käydä niitä hampaita putsailemassa. Toivotaan että Ninnin hampaat saadaan pysymään hyvässä kunnossa jatkossakin! Kiitos Cocolle kommentista. ;)

      Poista
  4. Onpa näppärää, että näytteenotto onnistui kotona. Pöpön hampaita ei ole juurikaan tutkittu rokotuskäynnin yhteydessä tehtyä pikatarkastusta lukuunottamatta, vaikka yritän aina välillä itsekin toki pojun suuhun kurkkailla. Hampaita yritän kuitenkin harjata aina kun muistan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on! Ei välttämättä ihan hirveen monet eläinlääkärit olisi moiseen suostuneet. :D No mutta kannattaa ehdottomasti itse tsekkailla Pöpön hampaiden tilannetta ja harjailla, niin pyssyy hampaat suussa!

      Poista
  5. Voi Ninniä ja hyvä, jos hampaat olivat ainakin päällisin puolin hyvässä kunnossa. Tuolle mahdolliselle parodontiitillekään ei voi varmaan paljoa tehdä? Säännöllisesti harjata hampaita?

    Meillä on nyt suunnilleen kerran viikossa harjattu hampaat ja vuoden päästä olisi tarkoitus tarkastuttaa ne seuraavan kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Siis itse oon lukenut tuosta parodontiitista vähän ristiriitaisia juttuja - joissakin artikkeleissa se yhdistetään plakkiin kun taas toisissa todetaan, ettei plakki lopulta juuri vaikuta parodontiittiin, sillä sitä todetaan myös täysin plakittomissa hampaissakin. Mutta käsittääkseni siis parodontiitin aiheuttaa läjä tiettyjä bakteereita, jotka syövyttää hammasta ikenen rajassa ja ikenen alapuolella, sekä lemmikin alttius / heikko immuunipuolustus. Eli periaatteessa parodontiittia voi ehkäistä juurikin plakkia ehkäisemällä (plakkiin tarttuu paljon bakteereita), mutta sitten lemmikillä voi olla se alttius saada parodontiitti siitä huolimatta. :(

      Tosi upeeta että teilläkin harjataan hampaita! Mulla on Ninnin kanssa niin onneton tilanne, ettei sen hampaita pysty harjaamaan lääketraumojen vuoksi. Ninni on nuorempana joutunut kokeilemaan niin paljon erilaisia juttuja matkapahoinvointiin, että nykyään se vetää tosi helposti reiän sormeen jos Ninnin suuhun yrittää jotakin työntää. :(

      Poista
  6. Meillä Rakulla todettiin toissavuonna lievä alkava syöpymä kahdessa hampaassa ja täten ryhdistäydyttiin hampaiden pesussa. Rakulle kertyy tosi nopeaa hammaskiveä raakaruokinnasta huolimatta, jopa joka toinen päivä harjauksen kanssa saa nähtävästi kerran vuodessa poistattaa kiveä... :/ Nopeaan muodostumiseen on ehkä myös syynä se, ettei poitsu tykkää pureskella ruokaa eli puhdistus jää sitä kautta vähäiseksi. Viime vuonna ell kuitenkin silmämääräisesti katsoi, ettei syöpymät olleet lähteneet etenemään! :) Jossain vaiheessa se olisi mielestäni hyvä tarkistaa myös röngtenin avulla, jotta saa takuuvarman tiedon asiasta. Ell sanoi, että syöpymien etenemisen huomaa yleensä hyvin ikenistä.

    Meillä on keväällä tulossa hampaidenputsausoperaatio molemmille curleille. Noralla on ihan kamalat kerrostumat kiveä, kiitos eliminaatiodieetin aikaisen märkäruoka-ajan. Suu ei onneksi haise ja aloin aika pian harjailemaankin hampaita kun huomasin kivikerrokset. Toivon mukaan siis eläinlääkärissä ei paljastu mitään ikäviä yllätyksiä putsauksen yhteydessä.

    Huhhuh, kylläpä glukoosiarvo pomppasi! Tosi hyvä, että saitte luvan ottaa näytteen kotona! :) Olisi se aika paineissa elämistä, jos olisi pitänyt odottaa 2 vk ja mahdollisesti uudet tulokset olisivat olleet taas korkeat stressaavan tilanteen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa okei! Joo se on kyllä vähän haastavampaa jos kissa ei tykkää narskutella mitään jänteistä lihasta ja hammaskiveä kertyy rutkasti. :( Mutta onneksi on se hampaidenharjaus sitten pelastamassa siinä kohtaa! Tosi ihanaa etteivät ole lähteneet etenemään! Ninnin kanssa on hieman hankala tilanne, kun Ninnin hampaita ei pysty pesemään lääketraumojen vuoksi, Ninni rei'ittää tosi helposti sormet jos suuhun mennään koskemaan varsinkin jollain hammasharjalla tai sormiharjalla. :( Ninni alkaa myös erittämään kuolaa, mikä vaikeuttaa hommaa entisestään. Mutta onneksi Ninnillä ei ilmeisesti kerry hammaskiveä mitenkään erityisen rankasti kaikesta huolimatta (koputan puuta)... Yritän sitten heitellä noita broiskun sydämiä ynnä muita putsaamaan niitä hampaita edes jollain tavalla. Nuo hammashommat on kyllä varmaan just semmosia juttuja, että "mieluummin katsoa kuin katua". :/

      Joo nehän pomppas aika reippaasti! Alkoi leviämään hirveät kauhukuvat diabeteksesta ynnä muista taudeista kun kuulin tuon luvun. Onneksi oli kuitenkin väärä hälytys! Oon kyllä tosi iloinen että ell oltiin ymmärtäväisiä ja annettiin mahis ottaa se näyte kotona. Se oli kyllä Ninnille kaikista paras. Ja onneksi mulla oli semmoinen superihana kaveri, joka sen tuli ottamaan! :D

      Poista