maanantai 29. syyskuuta 2014

Ikuinen kakkonen?

Olen tässä jo jonkin aikaa mietiskellyt tätä kissa-koira orientoitumista, kun tietooni tuli taas jälleen kerran tapaus, missä perheessä oli alunperin ollut kissa, mutta koiran tullessa talouteen, oli kissa alkanut pissailemaan ympäriinsä ja näin ollen kissalle alettiin etsiä uutta kotia. Minun korvaani tämä tuttu tarina särähtää aina, sillä miksi kissalle aletaan aina etsimään uutta kotia tai pahimmassa tapauksessa kissa joutuu lopetukseen pissailun takia? Kissa oli kodissa ensin, mikä oikeus koiralla on tulla ja viedä kissalta koti? Ei se kissa huvikseen ala ympäriinsä pissailemaan.

Ajatellaanpas tätä tilannetta omalta kantilta. Olet asunut kodissasi symbioosissa ihmisen kanssa, kunnes kotiin saapuu jokin ihme möllykkä (koira), joka häslää koko ajan reviirilläsi, eikä sinulla ole hajuakaan mikä tämä otus on. Onko se uhka? Jos minun kotiini talsisi joku ihme örmykörmy, minä varmasti kakkaisin housuuni ja kyyhöttäisin jossain nurkassa. Siis oikeesti, jos kissa ei oo aikasemmin ollu tekemisissä koirien kanssa (tai vaikka olisikin satunnaisesti tekemisissä), kissan reviirille, kissan omaan kotiturvaan on tullut valtaaja. Ite en yhtään ihmettele jos kissa alkaa tästä stressistä pissailemaan ympäriinsä. Ja oon aivan satavarma, että näissä kodeissa missä tätä pissailua tapahtuu, ei kissalle ole tarjottu tarpeeksi "omia tiloja", joita kissa hallitsee. Kyllähän me ihmisetkin mennään ihan sekasin jos meillä ei ole hallinnan tunnetta omasta elämästä.

Kissojen tarpeet unohdetaan tosi helposti; kissoilla pitäisi aina olla tasoja, joihin esim. juuri koira tai vaikkapa vauva ei pääse hörhöilemään. Tästä esimerkkinä korkeat raapimispuut keskeisellä paikalla ja vaikkapa tyhjiä hyllytasoja seinillä. Kissan ei missään vaiheessa pitäisi tuntea olevansa umpikujassa, vaan pakopaikkoja pitää tarjota horisontaalisilla tasoilla. Sillon kun kissasta tuntuu, että "apua, nyt en pääsekään pakoon", kissa voi muuttua hyökkääväksi (pelon takia) tai sitten esim. pissata. Se miten kissa tässä tilanteessa reagoi, on tietty kissakohtaista.

Pieni fakta tässä vaiheessa: kissa ei pissaile muualle kuin omaan pissapaikkaansa, ellei ole ihan pakko. Ja kissa ei osoita mieltään pissaamalla! Poikkeuksena tietenkin, että jos kissa ei tiedä missä on kissan oma pissapaikka, silloin kissa voi tehdä tarpeensa muuallekin. Ja merkkailu on taas sitten eri asia.

Jos kissa kuitenkin pissailee muualle kuin omaan vessaansa, voi syynä olla seuraavat:

- Vessa on liian likainen. Jotkut kissat eivät siedä ulosteista vessaa välttämättä lainkaan, ja se on siivottava usein. Voit myös kysyä itseltäsi, menisitkö itse kissasi vessaan jos kissa pissaa muualle kuin veskiin.

- Vessan hiekka on vääränlaista. Joillekin kissoille esim. karkea hiekka tuntuu inhottavalta polkuanturoissa, minkä takia vessassa ei ole kiva seisoskella. On etsittävä hiekka, mikä sopii omalle kissalle.

- Vessa on liian rauhattomassa paikassa tai liian lähellä ruokia. Kissa ei pissaa sinne, missä kissa syö. Ja jos kissa tuntee olonsa uhatuksi tai nurkkaan ajetuksi vessassa, ei kissa sinne myöskään mene. En itekään menisi vessaan missä koko ajan ravaa porukkaa tai en saisi olla rauhassa.

- Vessa on vääränlainen. Jotkut kissat eivät esim. suostu käymään katollisessa vessassa, koska vessasta ei pääse nopeasti pakoon jos joku tulee häiriköimään.

- Vessapolitiikka on muuttunut. Jos esim. vessa vaihdetaan, hiekka vaihdetaan tai vessan paikka muuttuu, kaikki yllä mainitut seikat voivat astua voimaan.

- Kissan virtsa haisee jossakin muualla kuin vessassa. Kissa voi luulla tätä paikkaa vessakseen. Sen takia kantsii hankkia hyvä putsari, mikä putsaa kaikki virtsan jämät kodista. Tässä ehkä syy siihen, miksi jotkut kissat tykkäävät pissata liikuntakasseihin: hien pistävä haju muistuttaa ehkä hieman kissan virtsan hajua.

- Stressi. Jos kissa stressaa paljon, voi tapahtua vahinkopissailua. Oman virtsan haju myös rauhoittaa kissaa, josta tuntuu ettei hallitse tai omista omaa reviiriään. Kissa ympäröi itsensä omalla hajullaan, että kissalla olisi joku oma hallittu tila. Tämä pätee etenkin merkkailuun. Jotta stressipissailu saataisiin pois, on kissan tunnettava hallitsevansa oma reviirinsä. Eli niitä tasoja ja pakopaikkoja joka paikkaan. Lisäksi voi ostaa kissojen feromoniyhdisteitä, mutta se lähinnä lievittää oireita, ei poista ongelmaa. Ja kun puhutaan kissoista, leikkiminen on erittäin hyvää terapiaa stressin poistamiseksi. Ei saa unohtaa kissaa, vaikka taloon tulisikin uusi vauva! Rakkautta tulee riittää kaikille ja jos ei riitä, ei tule hankkia uutta lemmikkiä.

- Sairaus tai lääketieteellinen syy. Kissa voi pissata ympäriinsä, jos kissalla on jokin sairaus, kissa on vanha tai kissalla on kipuja. Ite veisin kissan ASAP lääkäriin jos pissailu ei johdu mistään yllä mainituista seikoista. Oikeestaan veisin varmaan heti varmuudeks jos pissailu muualle ei johdu likaisesta vessasta tai jostain muutoksesta vessapolitiikassa.

Tässä vaiheessa täytyy myös sanoa tästä: "eläinlääkäri sanoi, että kissa on täysin terve" - tämä ei poissulje sitä, että pissailu voisi johtua yllä mainituista seikoista. Monet eläinlääkärit eivät ole kissabehavioristeja, eli lääkärit tietävät vain kissojen fyysisen terveyden, eivät välttämättä henkistä terveyttä. Eläinlääkärit eivät näe kissojen koteihin, että onko se kissaparatiisi vai kissahelvetti.

Ihmetyttää myös sellaiset kissanomistajat, jotka laittavat sisustuksen ennen kissan tarpeita. Jos otetaan kissa, on kissanottajan koti silloin kissankin koti. Kissakodin on tosiaankin näytettävä kissakodilta - kissalla on oltava asunnossa jotakin täysin omaa, kuten raapimispuu, ruokakupit, vessa, peti, hyllytasoja. Muutenhan kissa olisi vain vieraissa?

Kissan pissailu on toki todella inhottavaa, mutta pissailuun on olemassa ratkaisuja. Kissa ei pissaa muualle, ellei jokin ole vikana joko fyysisessä tai henkisessä terveydessä. Jos fyysinen puoli on tarkastettu perin pohjin, on sitten alettava etsiä ratkaisua henkiseltä puolelta.

Kissat on perheenjäseniä, ei parin vuoden kämppiksiä. Jos ihminen sairastuu, oksentaa ympäriinsä kissan kotiin, kissa ei heitä ihmistä susille vaan tulee kehräämään viereen henkiseksi tueksi (tai kettuillakseen). Mä vaadin oikeutta ja mahdollisuuksia kissoille. Koiria vastaan mulla ei ole mitään, mutta mun mielestä kissa ja koira kodin yhtälö ei saa olla "jos kissa ei tuu toimeen koiran kanssa, kissa lähtee". 



Täydentäkää kissaihmiset tuota pissailulistaa, jos jotain jäi uupumaan! 

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti! Ainoa lisäys olisi tuohon, että leikkaamattomat kissat (naaraatkin) usein pissaavat muualle kuin laatikkoon. Tuollaisten juttujen lukemisesta tulee aina niin paha mieli kun kissa saa lähteä pissailuongelman vuoksi. :( Monissa vieläpä on kyseessä leikkaamaton kissa! Sitten sille etsitään kotia maalta, ettei pissailu häiritsisi uutta omistajaa... Niin harmillista, että kissoja otetaan sen kummempia miettimättä ja sitten ollaan sormi suussa ihan yksinkertaistenkin ongelmien kanssa, jotka olisi ratkaistavissa perehtymällä kissojen käytökseen ja hoitoon. Monilla on juurikin tuo kiipeilypuu(kin) ongelmana, ei ymmärretä, että kissalle on tärkeää päästä yläilmoihin ja se kokee olonsa turvalliseksi siellä. Monissa kissatalouksissa jätetään se ostamatta kun se on "kallis ja vie tilaa". Sitten huudetaan kun kissa raapii sohvaa ja mahdollisesti pissailee ympäriinsä stressin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eläpä muuta sano. Oon ite töissä lemmikkieläintarvikeliikkeessä, niin näitä tulee ihan liikaa ettei kissanomistaja ole perehtynyt tai jaksa perehtyä kissan oikeaoppiseen hoitoon ja henkiseen terveyteen. Grääh, niin turhauttavaa! Niin aivan, leikkaamattomat kissathan joo pissailee herkemmin kuin leikatut. Mut eiks sillon kissa lähinnä merkkaile? Ei varsinaisesti pissaa? D:

      Poista