perjantai 8. elokuuta 2014

Hengailua pihalla

Oltiin tänään Aliisan kanssa jälleen pihalla. Me käydään välillä kiertämässä lenkki, mutta tänään Aliisa mieluummin hengaili tuossa "etupihalla". Aliisa on sen verran aktiivinen kissa, että olen nyt kesällä ilman salliessa käyttänyt Aliisaa usein pihalla ja lenksulla. Ninni ei hirveästi lämpene ulkoilulle, jos Ninni uskaltautuu ulos niin se vaan syö heinää tai ruohoa. 




Nuuh nuuh, joku täällä tuoksuu!



Olen katsellut paljon Jackson Galaxyn "My Cat from Hell" -sarjaa ja se on tooodella hyvä, suosittelen! Itselle mieleenpainuvimpia Galaxyn opetuksia tähän mennessä ovat kissojen jaottelu tree dwellereihin ja bush dwellereihin sekä se, että tree dweller -tyyppiset kissat (pitävät korkeista paikoista) tarvitsevat paljon horisontaalisia tasoja, missä kissa tuntee olonsa itsevarmaksi ja turvalliseksi. Vaikka toisaalta asia tuntuu tosi päivänselvältä, ei sitä omassa huushollissa aina tajua ottaa huomioon. Tämän takia olisi erittäin tärkeää aina aina ja aina omistaa vähintään se korkea kiipeilypuu. 


Itse olen sarjan myötä pohtinut, josko hankkisin olohuoneeseen hyllyjä seinille vain kissojen kiipeilyä varten. Omassa asunnossani on onneksi hyvin ikkunoita ja horisontaalisia tasoja, joissa kissat pääsevät pällistelemään ja kuluttamaan energiaansa. Itse yksinkertaistaisin tasojen tärkeyden näin: ihan niinkuin ihmisilläkin, suoralla tasaisella tiellä juokseminen on ihan eri asia kuin esim. rappusia pitkin juokseminen tai epätasaisessa maastossa juokseminen - ponnistukset, koukistukset yms. kuluttavat enemmän energiaa kuin suoralla tiellä tallaaminen. Näin ollen asunnon erilaiset tasot, joihin kissa voi ponnistaa, juosta, hypätä jne. kuluttavat enemmän energiaa, ergo pitävät kissan iloisena, hyvinvoivana ja aktivoituneena! Tsädääm! Jos tasoja ei ole kissan aktiivisuustasoon nähden tarpeeksi, voi "huonovointisuus" ilmetä erilaisina käytöshäiriöinä, kuten Galaxyn sarjasta voi noteerata. Monet epävarmat kissat saavat korkeista tasoista myös itsevarmuutta, mikä voi auttaa ahdistuksen, stressin, pelon ja turhautumisen aiheuttamiin hyökkäyskohtauksiin. Tätäkin näkyy Galaxyn jaksoissa. 

Raapimis-/kiipeilypuu kannattaa myös sijoittaa paikkaan, mistä näkee mahdollisimman moneen paikkaan asunnossa! Silloin puun tuoma itsevarmuus maksimoituu, kun kissa "hallitsee" mahdollisimman monta tilaa. Esim. omassa asunnossani raapimispuu sijaitsee ulko-oven vieressä eteisessä/keittiössä, mistä näkee vessaan, eteiseen, olohuoneeseen, keittiöön ja hieman makkariinkin. 

Horisontaaliset tasot eri korkeuksissa ja paikoissa siis antavat kissoille itsevarmuutta, kuluttavat energiaa ja tekee kissojen elämästä kaikinpuolin kivempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti