perjantai 15. elokuuta 2014

Zooplussan tilaus

Tein tilauksen Zooplussalle viime viikonloppuna ja tänään aamulla se toimitettiin ovelleni.


Tilasin kissoille kuivaruokaa, märkäruokaa, herkkuja ja uutta kissanhiekkaa kokeiluun.


Tilasin Purizonin kuivanappulaa kokeiluun, kun yksi pussi maksoi vain 1e ja toinen tuli ilmaiseksi. Orijenia minulla on aina ja sen olenkin esitellyt aikaisemmin. Tilasin vaihteeksi Joseraa, saksalaista kissan ruokaa, jota muun muassa äitini syöttää kissoilleen sen erittäin hyvän sulavuuden vuoksi. 


Harmi kun pakkaus oli revennyt, mutta onneksi nappuloita ei ollut pahvilaatikon pohjalla kuin muutamia. Ja kissat kävivät heti syömässä ne pois........... Repeytyminen ei sinällään haittaa, koska en säilytä ruokaa pusseissa, vaan omassa laatikossaan, missä voin sekoittaa eri nappuloita. Alla kuva.


Säilytyslaatikko on ilmatiivis ja mielestäni muutenkin erittäin jees. Laatikkoon mahtuu about 10 kg ruokaa.


Tässä vähän kuvaa nappuloista. Mulla on tosiaan aina erimerkkisiä nappuloita mixattu tuonne kuivanappulaboxiin, koska erimuotoiset napit antavat kissoille hieman vaihtelevuutta suutuntumaan ja näin vähentää nirsoilua. Esimerkiksi Royal Caninin Exigent Savour ruoka perustuu nimenomaan tähän ajatukseen - erikokoisiin ja -muotoisiin nappuloihin, mitkä antavat kissan suuhun erilaista suutuntumaa. 

Kissallahan ruoan maku on toissijaista verrattuna esimerkiksi ruoan hajuun ja siihen miltä se suussa tuntuu. Kissan hajuaisti koostuu noin 67 miljoonasta aistinsolusta, kun taas esimerkiksi ihmisellä on vain about 10-20 miljoonaa aistinsolua. Makunystyjä kissalla taas on vain noin 250 kun taas ihmisellä niitä on 10 000. Kissan hajuaisti siis peittoaa makuaistin mennen tullen, kun ihmisillä asia voi olla juuri toisinpäin. Näiden faktojen vuoksi ruokavalmistajat kiinnittävät erityistä huomiota ruoan hajuun ja muotoon. Ja työni puolesta olen huomannut ainakin koirilla sen, että mitä pahemmalle ruoka tai herkku meidän mielestä haisee, sitä herkumpaa se on yleensä koiran mielestä.


Ajattelin nyt esitellä vähän Josera-ruokamerkkiä. Josera on siis saksalainen ruokamerkki, jolla on eläinruoalle oma tutkimuslaboratorionsa ja sitä tuo maahan muun muassa saksalainen eläinlääkäri. Joseran raaka-aineet tulevat lähialueilta valvotuista oloista, eli Joseralla on suht. hyvä laadunvalvonta ja eettinen valvonta. Tämän lisäksi Josera on erittäin hyvin sulava ruoka, minkä takia ruoka sopii myös herkkävatsaisille (kuten äidin kissoille). Joseralla on toki myös erikseen herkkävastaisten kissojen ja koirien ruoka. Oman myyntikokemuksen kautta Josera on toiminut hyvin herkillä eläimillä, etenkin koirilla. Josera on hinta-laatu-suhteeltaan erittäin hyvä perusruoka. Lisäksi Joseran nappulat ovat todella maittavia; kerran laitoin Orijenin kuivaruokaa toiseen kulhoon ja Joseraa toiseen, niin kissat söivät Joseran melkein tyhjäksi kun Orijenia oli napsittu vain alle puolet. Olen itsekin maistanut Joseran nappulaa ja mielestäni se maistui kissanruoaksi hyvälle!

Josera Culinesse
- Siipikarjanlihajauho, riisi, maissi, eläinrasva, siipikarjanrasva, sokerijuurikaskuitu, lohijauhoa, hydrolisoitu siipikarjaproteiini, maissigluteiini, kuivattu siipikarjanmaksa, mononatriumfosfaatti, kaliumkloridi
- Proteiini 31,5 %, rasva 13,5 %, tuhka 7,5 %, kuitu 2,5 %, kalsium 1,20 %, fosfori 1,10%.

Tykkään erityisesti Joseran suhteellisen yksinkertaisesta ja lyhyestä inci-listasta. On myös hyvä kun ruoka alkaa lihajauholla. Miinusta ruoassa on maissin pilkkominen maissiin ja maissigluteiiniin. Sain vanhassa työpaikassa kerran ruokakouluttajalta excel-kaavan, millä pystyy laskemaan ruoan kasvi- ja eläinperäisen proteiinin määrän. Kyseista kaavaa ei minulla enää ole, mutta muistan että maissigluteiini nostaa paljon kasviperäisen proteiinin määrää ruoassa. Eli tuosta 31,5 % valkuaista voi eläinperäistä valkuaista olla vaikkapa vain 60 % ja loput kasviperäistä valkuaista. Esimerkiksi Purina Pro Planin kissan ruoassa on eläinperäistä proteiinia vain 59 %, ja se on suoraan sanottuna tosi huono juttu. En ikinä syöttäisi Purinaa kissalleni. Hyvässä kissanruoassa on aina yli 80 % eläinperäistä proteiinia (mainitusta prosentuaalisesta valkuaisainemäärästä). Koirien ruoassa hyvä määrä on ainakin yli 70 % eläinperäistä proteiinia. Joseran ruoassa maissin pilkkominen kahteen osaan incissä voi aiheuttaa myös sen, että todellisuudessa maissia on ruoassa enemmän kuin riisiä tai jopa enemmän kuin siipikarjanlihajauhoa. Mutta veikkaisin että siipikarjanlihajauho pysyy edelleen ykkösenä, koska maissigluteiini on vasta 9. ainesosa. Ja muistaakseni kun laskin Joseran eläin- ja kasviproteiinimäärät, Joserassa oli eläinproteiinia yli 80 % tuosta 31,5 %. 

Ruoka kuitenkin puhuu puolestaan!

Toivon ettei Josera vain tee Almoja, kun Josera on nyt siirtynyt Agrimarkettiin myyntiin eläintarvikekauppojen lisäksi. Almo Naturellehan kävi niin, että kun se siirtyi päivittäistavarakauppoihin, myös ruoka muuttui huonompaan suuntaan. Nyt Almo on poistunut monista eläintarvikeliikkeistä sen takia. 


Zooplussan tilauksessa tuli myös märkäruokaa ja tilasin ensimmäistä kertaa Cosmaa. Ruoka vaikutti koostumukseltaan hyvältä ja Cosmasta oli vielä tarjouskin päällä. Esittelen Cosmat myöhemmin kun olen syöttänyt jokaista laatua kisuille. Lisäksi tilasin Cosman ilmeisesti jääkuivattuja herkkuja, joista Aliisa sekosi täysin. Ne on selvästikin superherkkua! Niistäkin oli joku tosi hyvä 5 kpl tarjous. Miamoria olen syöttänyt ennenkin ja mielestäni se on ihan ok perusmärkäruoka. Miamor on maittava ja hyvän hintainen. Märkäruoista omaan parhaimmistooni kuuluvat mm. Lifecat, Applaws, Thrive ja Felineporta. Ruoissa on hyvä lihapitoisuus ja ainakin Lifecatin, Applawsin ja Thriven liha on aivan samannäköistä kuin ihmisille tarkoitettu liha. Tosi hyvä laatu. 


Tuossa hieman kuvaa Cosman herkuista (huomatkaa Aliisan nenä). Kuvan ottamisen jälkeen Aliisa nappasi osan paloista suuhunsa ja lähti karkuun. Kelmi. 


Säilytän märkäruoat ja herkut omassa vetolaatikossaan, koska normikaapista kissat avaavat ovet ja käyvät hakemassa ruokapusseja ja repivät ne tottakai valkoiselle matolle. Nyt ne ovat turvassa vetolaatikossa. Huomasin juuri, ettei minulla ole mitään oman parhaimmistoni ruokia. Haah. Royalin ruokia riittää vieläkin kun niistä tuli joskus todella hyvä tarjous Mustiin ja Mirriin niin hamstrasin laatikoita. Köyhä opiskelija! No okei teen myös töitä. 


Ostin Tigerinon omenantuoksuista hiekkaa. Ei mitään hajua minkälaista tämä on, olen aikaisemmin käyttänyt Extreme Classicia, Ever Cleania ja Mustin ja Mirrin Compact Carea. Katsotaan katsotaan.



Raekoko vastaa aika hyvin mikrohiekan raekokoa. Nice. 


Aliisa ottaa arskaa keittiön pöydällä. Harmittaa kun Ninni aina on jossain piilossa kun otan kameran esiin. Hmph.

Lähteet: 
Pohjola-Stenroos, S. (s.a). Kissan käyttäytymisestä ja aisteista.
Turunen, S. (2005). Biologia Ihminen. WSOY.

6 kommenttia:

  1. Meillä käytettiin joskus Tigerinoa kun Zooplussalta tuli tilailtua enemmänkin. Tykkäsin silloin kyllä Tigerinosta, tosin silloin taloudessa ei ollut leikkaamatonta kollia, joten en tiedä riittäisikö sen hajunsitomiskyky nykyään meidän taloudessa.. Tuo omenan tuoksu kuulostaa kivalta, vähän erikoisempi kuin se yleensä käytetty talkki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, no katsotaan miten toi hiekka pärjää meidän käytössä. ;) mua houkutti just toi omenan tuoksu, mustissa ja mirrissä oli kerran kampiksena omenan ja appelsiinin tuoksusta mikrohiekkaa ja se oli jotain niin ihanaa...

      Poista
  2. Hahaa, meidänkin kisut on hulluina noihin cosman herkkuihin!! ((:

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä, pitänee seuraavassa Zooplus -tilauksessa ostaa myös noita Cosma -herkkuja :)

    Haha, ihana kuulla ettei meillä olla ainoita, jotka saa ovellisen kissanruokakaapin auki.. Meillä Minni onnistui tuossa ennen, vaan eipä enää kun mies asensi oveen sellaisen magneettilukon (mikälie?)
    Sama jouduttiin tekemään kaapille jossa roskakori on - samainen karvakasa oli liian kiinnostunut dyykkaamisesta ja vei sieltä yleensä tyhjiä kissanruokapusseja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meillä on ollu sama homma ton roskiksen kanssa! Nyt kissat on jättäny roskiksen paremmin rauhaan kun se on kaapin ovessa kiinni. ;o joo, magneetit on kyl kätevii, ite en oo jaksanu väkertää vaan siirsin vaan suosiolla ruoat vetolaatikkoon. :D heh

      Poista