keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kuulumisia

Noniin, vähän aikaa vierähti, mutta nyt päätin taas päivitellä vähän kisujen kuulumisia. Aliisa on nyt yli 10 kk vanha ja lisäksi tyllerö leikattiin kesällä. Aliisa kuuluu nyt siis näyttelyissä aikuisten kastraattien luokkaan! Lisäksi Aliisa on saanut ihan mukavasti painoa, tällä hetkellä mittari näytti 2,7 kg.


Kevään ja kesän aikana kävimme Aliisan kanssa eläilääkärissä muutamaan otteeseen Aliisan kipeän silmän vuoksi. Aliisan silmä meni yhtenä päivänä sameaksi ja silmä oli selvästi kipeä. Vein Aliisan seuraavana päivänä eläinlääkärille Univettiin, mutta silmässä kaikki oli kondiksessa ja sameuskin oli kadonnut - naarmuja ei löytynyt ja silmät olivat kirkkaat. Lääkäri ei osannut sanoa syytä äkilliselle sameutumiselle. 


Silmä muuttui kuitenkin parin viikon jälkeen jälleen oudoksi ja silloin päätin varata ajan Univetin silmäspesialistille, jotta saataisiin kaikki paineet ja muut katsottua kerralla kuntoon. Jälleen kerran "kohtaus" meni ohitse päivässä ja silmä näytti normaalilta kun pääsimme spesialistille. Kaikki tarkastettiin ja kaikki oli kunnossa. Silloin olin aivan ihmeissäni. Lääkäri pohti syitä äkilliselle sameutumiselle ja lopulta sanoi, että esimerkiksi sopimaton ruoka voi muuttaa silmänesteen koostumusta, jolloin silmä voi ärtyä, samentua ja olla kivulias. Sitten oivalsin... RAAKARUOKA. 


Olin alkanut antaa raakaruokaa Aliisalle hieman useammin molemmilla kerroilla, kun silmä alkoi oireilemaan. Lopetin raakaruoan antamisen täysin, jolloin silmän oireilu loppui. Uskoisin, että on kaksi mahdollista syytä siihen, miksi Aliisan silmä alkaa oireilemaan raakaruoasta: annosten lisääminen oli liian nopeaa tai Aliisan elimistö ei "kestä" raakaruokaa (ainakaan täyspäiväisesti). Syitä voi olla muitakin, mutta nämä kaksi keksin ensihätään. Liha, jota olen Aliisalle ja Ninnille antanut on aina ostettu eläintarvikeliikkeestä (Maukas, MUR-KIS), joten en usko lihan laadunkaan olevan syynä silmän oireiluun. Alun perin suunnitelmani oli siirtyä kuivanappula-raakaruoka yhdistelmään (nappuloita aina, raakaruokaa kolme kertaa päivässä), mutta nyt olen palannut takaisin kuivanappula-teollinen märkäruoka yhdistelmään. 


Kuivanappulana nassukat saavat Acanaa sekä Orijenia. Haluan edes nappulan olevan mahdollisimman lihapitoista ja luonnollista (vaikka teollista onkin). Märkäruokana tytöt saavat sitä sun tätä mitä eläintarvikeliikkeestä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti