perjantai 15. marraskuuta 2013

Mites saaha kaikki irti raapimispuusta?

Kun ollaan hankkimassa raapimispuuta, seuraavat seikat kannattaa ottaa huomioon raapimispuun valinnassa:

1. Kissaperheen koko
Tottakai, mitä enemmän on kissapesueella kokoa, sitä isompi ja monitasoisempi raapimispuun olisi hyvä olla. Kissat pitävät läheisyydestä, mutta tarvitsevat myös omaa tilaa. Ja mikäli omistaja haluaa säilyttää huonekalunsa mahdollisimman ehjänä, olisi raapimispuu (mahdollisimman monitasoinen) suositeltava hankinta.

2. Kissan koko ja luonne
Isoille, tukeville ja aktiivisille kissoille kannattaa hankkia heti alussa iso ja tukeva puu, mitä kissa voi käyttää myös vanhempana. Pienemmille ja letkeämmille kissoille riittää yleensä pienempi puu. Ja mikäli kissa pitää erityisen paljon korkeista paikoista, saattavat arvoesineet kaapiston päällä säilyä pudotuksilta jos raapimispuu on korkea.

Kannattaa myös tarkkailla, tykkääkö kissa olla enemmän pesässä/piilossa kuin esimerkiksi patjoilla, vaatteiden päällä tai laukun päällä. Se, että sanotaan kissojen automaattisesti pitävän piiloista, on mielestäni epäkorrekti väite. Omat kissani kaihtavat kaikkia pesäpetejä ja piiloja, mitä muun muassa raapimispuistakin löytyy. Tämän takia olen hankkinut omille kissoilleni raapimispuun, missä on pelkkiä tasoja. Tiedän piilojen ja kolojen menevän hukkaan, kun omat kissani eivät yksinkertaisesti viihdy siellä. Näinkin saa paljon enemmän raapimispuusta irti, kun tietää missä oma kissa tykkää lokoilla.

Samaa periaatetta voi käyttää myös petien hankinnassa. Omille kissoilleni reunalliset pedit tai pesät eivät sopineet (jäivät siis käyttämättömiksi), joten käväisin sitten hakemassa patjan - ja kappasvain, siinähän kissat sitten pötköttelevät puolen päivää. Success!

3. Laatu
Kannattaa hankkia raapimispuu melkeinpä eläintarvikeliikkeestä. Sieltä ostettuna laatu on yleensä parempi (esimerkiksi raapimisnarut pysyvät paremmin kiinni), mikä tottakai näkyy myös hinnassa. Mutta mielestäni aina on parempi ostaa kerralla kunnollinen, kun monta huonoa. Näin tuetaan myös kestävää kehitystä!

4. Sisustus
Tätä ei luultavasti tarvitse sen enempää tarkentaa. Kannattaa ostaa puu, mikä soveltuu omaan sisustukseen tai on mahdollisimman neutraali, jotta sitä voi soveltaa myös toisenlaisessa sisustuksessa. Tässäkin korostan sitä, että ostettaisiin tosiaan kerralla kunnollinen, kuin hetkeksi jokin silmiä särkevä rotisko.

5. Kiinnitys
Raapimispuita on olemassa muun muassa lattialla olevia, seinään kiinnitettäviä ja kattoon kiristettäviä. Seinään kiinnittäminen antaa puulle lisäkorkeutta, vaikkei raapimispuu olisi itse kovinkaan korkea. Seinäkiinnitys (mikäli oikein tehty) on myös tukeva, jos kissat ovat erityisen vauhdikkaita. Kattoon kiristettävä puu on yleensä korkea, mikä käy erittäin hyvin isoille kissaperheille. Kattoon kiristettävä puu on myös vähän normaalia raapimispuuta tukevampi.

Näin! Siinä taas joitakin vinkkejä, ei tietenkään mitään absoluuttisia, ennemminkin suuntaa-antavia. Jei!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti