lauantai 9. marraskuuta 2013

Sydämen vajaatoiminta (HCM) kissalla

Univet Vettorin Sari Granholm (s.a.) kuvailee lyhyesti kissojen hypertrofista kardiomyopatiaa näin: "Kissan yleisin sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia (HCM), sydänlihasta paksuunnuttava sairaus. Sairastua voi jokainen kissa, mutta se on useilla roduilla perinnöllinen sairaus. Yleisimmin sairastuvat keski-ikäiset uroskissat, mutta joillakin roduilla/yksilöillä sairaus puhkeaa jo 1-2 vuoden iässä. Sairastunut kissa voi olla oireeton, sairaus johtaa sydämen vajaatoiminnan oireisiin tai aiheuttaa äkkikuoleman. Ainoa ja ensimmäinen oire voi myös olla valtimoveritulppa, joka kulkeutuu useimmiten aortan loppupäähän ja aiheuttaa takaruumiin eriasteisia verenkiertohäiriöitä ja halvaantumisoireita."

Valitettavasti vanhemmalla kissallani Mintulla HCM aiheutti pysyvän sydämen vajaatoiminnan 6.11.2013. Minttu on siihen päivään saakka ollut täysin terve, ja eläinlääkärissäkin käytiin edeltävänä viikkona tarkistamassa maksa- ja munuaisarvot. Keskiviikkoiltana huomasin Mintun hengityksen olevan tiheää, katseen olevan tyhjä ja vähitellen Minttu muuttui levottomaksi - kuin missään asennossa ei olisi hyvä olla. Minttu makoili oudoissa asennoissa ja hengitys oli todella tiheää. Siinä vaiheessa soitin eläinlääkäripäivystykseen, missä pohdittiin josko Mintulla olisi jonkinlainen myrkytystila. Lääkäri sanoi, että mikäli kissan olo vähänkin pahenee, olisi lähdettävä päivystykseen. Tarkkailin Minttua parisen tuntia, kunnes yhtäkkiä Mintun hengitys alkoi kuplia ja rohista. Silloin soitin nopeasti eläinlääkärille ja hän käski lähteä nopeasti päivystykseen.

Päivystyksessä lääkäri totesi Mintulla sivuäänet sydämen molemmin puolin sekä voimakasta rohinaa keuhkoissa. Lääkäri sanoi heti sivuäänen olevan niin voimakas, että sydän on nyt vaurioitunut pysyvästi. Keuhkojen rohina taas johtui siitä, että sydämen laajentuneet kammiot kerryttivät vettä keuhkoihin. Minttu vietiin välittömästi happikaappiin ja Mintulle annettiin nesteenpoistolääke. Lääkäri ehti jo pelotella, että Minttu ei välttämättä selviä. Sitten ei voitu muuta kuin odottaa Mintun reagointia lääkkeisiin.


Aamulla 7.30 Minttu oli paremmassa kunnossa ja sain hakea Mintun kotiin. Mukaani sain antibiootit sekä nesteenpoistolääkkeet. Nesteenpoistolääke jäisi Mintulle ikuisesti käyttöön, sydänlääkkeitä pohdittaisiin seuraavana päivänä, kun Minttu on hieman saanut toipua tapahtuneesta. Kotona Minttu hengitteli taas normaalisti, mutta oli kuitenkin selvästi säikähtänyt tapahtuneesta. Aika ajoin tarkistelin Mintun ikeniä ja vertasin sykettä Ninnin sykkeeseen. Ilta ja yö meni rauhassa.


Seuraavana päivänä lääkäri uskalsi jo antaa hieman toivoa Mintun selviämisestä, kun Minttu oli reagoinut hyvin lääkkeisiin. Mintulta otettiin röntgen-kuvat, missä näkyi vielä nestekertymää keuhkoissa sekä sydämen kammioiden laajentumat. Mintun sydämen syke oli edelleen liian korkea, joten Minttu sai nesteenpoistolääkityksen lisäksi vielä sydänlääkkeet ainiaaksi. Muuten Mintun lämpö ja muut arvot olivat normaalit.

Nyt uskallan jo hieman iloita, sillä nyt pari päivää myöhemmin Minttu voi hyvin eikä lääkkeiden antamisen kanssa ole ollut ongelmia. Lisäksi kuulin ystävältäni, että hänen kissallaan on ollut myös sydämen vajaatoiminta ja kissa eli silti 11 vuotta.

Mitenkäs kissalle sitten saa annettua tabletteja?

1. Upottamalla tabletti namin sisään
Itse käytän tätä menetelmää molemmille kissoilleni ja toimii kuin häkä. Kumpaakaan kissaa ei ole haitannut, vaikka joutuisikin puraisemaan tablettia hieman rikki namin sisällä. Toimii! Sopivia nameja ovat esimerkiksi kaikki tikkumaiset ja pehmeät namit, kuten Natures:menun ja Miamorin namit. Lisäksi myydään superherkkuja nimeltään Easypill, jotka on vartavasten kehitetty tablettien antamiseen. Easypill haisee astetta voimakkaammalle, mikä on vielä enemmän kissan mieleen. Easypill on kokonaan muovailtavaa massaa ja sitä saa apteekista sekä joistain eläintarvikeliikkeistä.

2. Tablettiruiskulla
Omistan tablettiruiskun, mutta en ole sitä vielä kertaakaan joutunut käyttämään. Tässä periaatteena on veden imaisu ruiskuun ja tabletin asettaminen ruiskun päähän. Sitten ruisku asetetaan syvälle kissan suuhun ja painetaan vesi ulos, jonka mukana tabletti menee nieluun. Tablettiruiskuja saa apteekista.

3. Laittamalla tabletti ruoan sekaan
Mikäli tabletin saa murskata, voi sen ripotella esimerkiksi märkäruoan sekaan.

4. HC käsin antamalla
Itse en suosi enää tätä metodia, sillä sain Ninnin hampaat kerran peukaloni lävitse. Kannattaa siis hallita kyseinen metodi, ettei kissan takahampaat päädy sormen sisälle. Alla on linkki Käpälämäen lääkäriaseman opetusvideoon tabletin antamisesta käsin.


Olen myös kuullut tabletin murskaamisesta ja sekoittamisesta veteen, mutta itse en tiedä miten hyvin tabletin vaikutus silloin säilyy. En voi siis suositella tätä.

Tuossa oli nyt joitakin keinoja, miten tabletin voi kissalleen antaa. Minttu söi sydänlääkkeen jopa paljaaltaan ilman vippaskonsteja, joten kannattaa koittaa sitäkin!

Lähteet:
Granholm, S. (s.a.). Kissojen sydänsairaudet - hypertrofinen kardiomyopatia. 9.11.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti