lauantai 9. marraskuuta 2013

Ninni




Nimi: Ninni
Rotu: Maatiainen
Väri: Punainen
Kuviointi: Tiikeri
Turkki: Lyhyt, vähäinen pohjakarva
Silmien väri: Keltainen
Syntynyt: 5.7.2011
Paino: 3,5 kg
Steriloitu: Kyllä

Ninni on nuorempi kissani, jonka hankin alunperin Mintulle kaveriksi, kun muutin omaan kotiin. Ninni on luonteeltaan aivan erilainen kuin Minttu: Ninni on todella aktiivinen, menevä ja superehtivä kissa. Ninni ei niin paljoa viihdy sylissä, kun taas Minttu hyppää heti syliin kun istuutuu sohvalle. Mielestäni Ninni muistuttaa luonteeltaan paljon Abessinialaista kissarotua, mikä on myöskin todella menevä ja aktiivinen kissarotu. Olenkin Ninnin tulon myötä rakastunut Abessinialaisiin kissoihin ja aion myöhemmin elämässäni varmasti ottaa abyja itselleni. Muutama kasvattajakaverini on myös vihjaillut josko alkaisin kasvattamaan abyja; noh, ainakaan tähän elämäntilanteeseen se ei valitettavasti sovi, ehkä myöhemmin!

Ninni muutti luokseni n. 6-viikkoisena, mikä oli aivan liian aikaisin. Täydellinen alaraja kissan ottamiselle on 12 viikkoa. 6-viikkoinen Ninni joutui ensimmäisen viikon aikana heti eläinlääkäripäivystykseen suolistotulehduksen vuoksi. Ninni olisi lääkärin mukaan edelleen tarvinnut emän maitoa ja pelkkä kuivaruoka/märkäruoka ei vielä sula kunnolla Ninnin elimistössä. Haimme Ninnille kaupasta ensiksi tuttelia ja myöhemmin emonmaidonvastiketta eläinkaupasta. Kissoille ei saisi juottaa maitoa, sillä suurin osa kissoista menettää kyvyn pilkkoa maitoa (laktoosia) pentuajan jälkeen. Pentunakaan kissalle ei saisi juottaa esimerkiksi lehmän maitoa - tästä voi seurata juurikin suolistotulehdus. Lääkkeiden avulla Ninni kuitenkin selvisi ja 10 viikon ikäisenä Ninnin suolisto alkoi toimia normaalisti (kakka oli kiinteää jatkuvasti).

Toinen ongelma, mikä on ilmennyt pennun liian varhaisesta luovuttamisesta on Ninnin sosiaalinen rajoittamattomuus. Pentuaikana emä opettaa pennuille, milloin esimerkiksi leikki loppuu tai leikkiminen on liian rajua. Ninni ei selvästikään ole oppinut kunnolla kyseistä taitoa, sillä Ninni on leikkiessään Mintun tai äidin kissan, Helmin, kanssa suhteellisen raju eikä Ninni aina osaa lopettaa leikkiä, vaikka toiset kissat sähisevät/murisevat tai vetäytyvät piiloon. Käytös liittyy varmastikin myös Ninnin aktiivisuuteen, mutta silti meno on välillä todella kovaa. Onneksi Helmin ilmestymisen myötä (joka on myös todella aktiivinen), Ninni on alkanut hieman oppimaan rajoja. Minttu on luonteeltaan muutenkin alistuva ja rauhallinen kissa, minka takia Minttu lähinnä vetäytyy pois Ninnin riehunnasta.

Kissa kannattaa ottaa siis aina 12-viikkoisena, jolloin kissa kykenee sulattamaan kunnolla kiinteän ruoan ja on oppinut käytöstavat emältään sekä pentukavereiltaan.

Ninnin myötä ongelmiksi ovat muodostuneet muun muassa roskien dyykkaus, erinäisten esineiden syöminen ja Mintun kiusaaminen. Näihin kaikkiin ongelmiin ovat syynä vähäiset virikkeet Ninnin elinympäristössä: ratkaisuna ongelmiin ovat siis olleet muun muassa aktivointilelut (namipallot), lautapelit ja erinäiset lelut. Mintun ollessa superrauhallinen oleilijakissa, en ollut varautunut Ninnin aktiivisuuteen edellä mainituin tarvikkein. Ongelma on kuitenkin helposti hoidettu!

Ninnillä on säännöllinen rauhoittava lääkitys (Opamox) matkapahoinvointiin. Kokeilin aluksi matkapahoinvointiin Dorwestin valeriaanaa, Feliway-suihketta, valeriaanatabletteja ja Thundershirtiä, mutta mikään em. tuotteista ei auttanut Ninnin matkapahoinvointiin (Ninnin pahoinvointi liian vaikea lääkärin mukaan). Vaihdoin matkoilla myös häkin paikkaa takapenkiltä etupenkille, mutta sekään ei vaikuttanut matkapahoinvointiin. Samoin koitin peittää häkin liinalla, mutta sekään ei auttanut. Matkapahoinvoinnin oireet Ninnillä on valtaisa kuolaaminen välittömästi kun häkki lasketaan autoon, oksentelu, pissaaminen ja kakkaaminen - siis kaikki nämä oireet yhtäaikaa. Lopulta hakeuduin eläinlääkärille, jonka toimesta kokeilimme ensiksi pahoinvointilääkettä, mikä ei  kuitenkaan auttanut. Tämän jälkeen kokeilimme rauhoittavaa Opamoxia 1/6 tablettia, ja aah, se auttoi välittömästi. Ninni oli kuin eri kissa autoon laitettaessa. Nyt matkat sujuvat ilman kakan hajua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti